Кои министри остават в кабинета "Главчев"? Посланикът ни в Австрия поема МВнР

Зам.-главният прокурор Мария Павлова ще бъде министър на правосъдието

05.04.2024 | 18:13 Редактор: Искра Ангелова
Кои министри остават в кабинета

Вече е ясен е съставът на кабинета "Главчев". Четирима министри от редовния кабинет ще запазят постовете си и в служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев. За вицепремиер и министър на финансите е номиниран досегашният заместник-министър на финансовото министерство Людмила Петкова. Министерството на вътрешните работи ще продължи да се оглавява от Калин Стоянов.

Виолета Коритарова ще поеме Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Шефът на НОИ Ивайло Иванов ще оглави социалното министерство. Също досегашен заместник-министър ще оглави Министерството на отбраната. Това е ген. Атанас Запрянов.

Посланикът ни в Австрия Ивайло Ценов ще бъде министър на външните работи. Заместник-главният прокурор Мария Павлова ще бъде министър на правосъдието. Проф. Галин Цоков ще управлява и в следващите месеци образователното министерство. Изпълнителният директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания Галя Кондева пък поема Министерството на здравеопазването.

Отново Министерството на културата ще оглави бившият служебен министър на културата и известен диригент Найден Тодоров. Петър Димитров е номиниран за министър на околната среда и водите. Постовете си запазват и министрите на земеделието Кирил Вътев и Георги Гвоздейков.

Петко Николов ще бъде министър на икономиката и индустрията. Росен Карадимов ще е министър на иновациите и растежа. Владимир Малинов ще оглави Министерството на енергетиката. Валентин Мундров ще бъде министър на електронното управление. Министър на туризма ще бъде Евтим Милошев, на спорта - Георги Глушков.

Преди представянето на кабинета - служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че се е постарал в състава на служебното правителство да попаднат експерти, да има приемственост, както и да бъде политически балансирано.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа