Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Вълчев прогнозира раздяла в ПП-ДБ: След вота няма да са толкова наперени

За ИТН избори 2 в 1 са удачен вариант

27.03.2024 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева

Вторият мандат за съставяне на правителство се промени. Президентът Румен Радев загатна за предстояща конституционна криза.

"Ако президентът преди промените в Конституцията можеше да заложи на фигура, която да има общественото доверие, без да е част от актуалния политически живот, сега това няма как да се случи", коментира депутатът от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев в студиото на "Денят ON AIR".

След промените в основния закон президентът има право да избере служебен премиер измежду председателя на НС, ръководителя на БНБ и Сметната палата, техните заместници, омбудсмана или негов заместник. изборът намаля с един човек, след като по-рано днес зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. 

Той припомни, че всеки един от тях, дори и да не част от някоя партия, заема поста си след политическо назначение. Вълчев не се ангажира да коментира дали Елена Чернева-Маркова е напуснала, за да не става част от въртележката със служебното правителство. 

Пред Bulgaria ON AIR той каза, че за ИТН избори 2 в 1 са удачен вариант.

"Въпросът е чисто технически, има неща, които все още трябва да се случат и дали в този тайминг ще успеят да се впишат всички, няма как да знаем. Предстои ни да бъдем опитни зайчета. Според съставителите на тези текстове на Конституцията, може да е изглеждал малко вероятен този вариант, а се появява в първия възможен момент", добави Вълчев.

Депутатът не очаква президента Радев да бави умишлено съставянето на служебно правителство, тъй като е показал, че не иска сегашното управление да продължава дълго. 

"Нагледахме се на неща, в които логиката не е водещо нещо", вмъкна Вълчев.

Ако ИТН получи третия мандат, ще го върне, декларира още веднъж позицията на партията народният представител. Според него изборите ще пренаредят политическата картина.

"Отношението ще е различно между субектите, които ще влязат. Няма да са толкова наперени, тези които искат всичко, без да са спечелили избори. Не ми се струва дълговечно това съжителство в ПП-ДБ. Ако едните искат да правят реформи и имат визия за управлението с години напред, а другите мислят с няколко милиона напред, не виждам какво може да ги събира", заяви Ивайло Вълчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа