След празната папка Радев предупреди за предстояща криза, Денков излезе оптимист

Въпросът е ще може ли президентът бързо да свика служебно правителство

27.03.2024 | 18:18 Редактор: Елеонора Танева

Правителство с втория мандат няма да има, а страната ни се отправя към нови избори. Без изненади "Продължаваме промяната - Демократична България" върнаха празна папка на президента. За провала те обвиниха бившите си партньори от ГЕРБ-СДС.

Държавният глава до последно се съмняваше какво ще е решението за втория мандат. 

"Толкова е динамична обстановката, че всяко решение е предпоследно. Заповядайте да обявите крайното си решение", каза президентът в началото на срещата с ПП-ДБ.

Но промяна в позицията нямаше. 

"Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори", заяви акад. Николай Денков.

Премиерът в оставка атакува вече бившите си партньори като каза, че преговорите не се водят по същество. 

И гостите и домакинът се съгласиха, че българските граждани ще решат как ще се развива България в бъдеще. Но президенът предупреди - заради промените в конституцията, изборът на служебен премиер, който да подготви поредния предсрочен вот ще е труден. А това може да вкара страната в безпрецедентна криза. Днес Списъкът с възможни служебни премиери намаля с едно име. Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. Така президентът ще може да избира служебен министър-председател не от 10, а от 8 души.

"Елена Маркова беше единствената фигура от посочените в Конституцията, която не е нито косвено, нито директно близка с никоя политическа партия", коментира президентът.

ПП-ДБ не отговориха, а се опитаха да направят призив за идващите избори. 

"Ако може изборите да са две в едно, ако може - може, ако не може - не може", подчерта Кирил Петков.

"Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не може да работи. Вие ги предприехте промените в Конституцията и сега въпросите вече стават много повече от отговорите. Едната криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне, повярвайте ми, в следващите седмици и месеци", каза президентът.

След тези реплики, вратите на залата бяха затворени и финалът на разговора остана неясен. На излизане от президентството, обаче, премиерът в оставка отговори на Радев. Николай Денков не виждал никаква причина да се говори за предстояща криза. 

"Имаме още стъпки от процеса. Такава процедура има и в другите държави, където не е настъпила конституционна криза", каза акад. Денков.

До избор на служебен кабинет ще се стигне едва след като и третият проучвателен мандат се провали. А в чии ръце ще попадне папката - решението е на президента.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа