Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолози: Политическите преговори протичат като бизнес - всички искат максимума

Какви са възможните сценарии, коментар на проф. Антоанета Христова и Теодор Славев

05.03.2024 | 20:22 Редактор: Елеонора Танева

"Целият процес показва, че се започва по абсолютните правила на преговаряне, даваш максимума като претенция, другият и той и постепенно точките се сближават. Това са типични бизнес преговори. Дали това е политическо - фактът, че разочарованите избиратели растат всеки ден, показва, че политическото губи", коментира политологът проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя определи като много добър моментът за ГЕРБ, ако се проведат предсрочни избори.

"Увеличава се броят на негласуващите, вътре в партията има недоволни гласове, има разпад на твърдата ядка, на феновете на партията, въпреки всичко са най-много. В същото време голяма част от негласувалите искат да излеят разочарованието си. Готвят се нови проекти, икономическата, финансовата картина на страната не е за завиждане", мотивира се политологът.

Колегата ѝ Теодор Славев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че в дебатите участват представители на партии и те се водят от партийния интерес.

"В изказването на Борисов всичко беше критично към управлението, с изключение на частта за ДПС. Меморандумът на ПП-ДБ и проектът за съвместно управление на ГЕРБ-СДС са драстично различни, имат общи точки, въпросът е кой ще плати цената за компромиса", заяви Славев.

Той вижда толерантност в тона на политическите партии, по думите му е важно да очертаят червените линии и дали има разлики по приоритетите им.

"Ако отидем на избори 2 в 1 никой няма да иска да изглежда, че той е тласнал държавата към избори", категоричен е политологът.

"Партиите като тръгнат да търсят кадри, им отказват по 5-6 човека, съгласява се десетият", заяви още Славев. 

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.