Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Наталия Киселова: ГЕРБ пуска четири амазонки, които ще бранят интересите на Борисов

"Вероятността да се обърка нещо и да се стигне до предсрочни избори не бива да бъде изключвана", каза преподавателят

05.03.2024 | 19:58 Редактор: Толя Стоянова

"Министър-председателят подава оставка и това е основание да се сформира процедурата за ново правителство, тоест нов министър-председател", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че в следващите дни екипът от представителите на ГЕРБ-СДС ще преговарят.

"ГЕРБ пуска четири амазонки, които ще бранят интересите на Борисов. След като беше подадена оставката, г-н Денков вече е освободен от ангажимента да му се казва: "Ела тук", "Ние ще седнем на твоето място". Той вече постави оставката на масата и каза: "ето, аз изпълних частта от ангажимента, да видим какво предлагате", посочи доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всеки тръгва от крайни позиции и добави, че е очаквала повече от ГЕРБ-СДС.

"Начинът, по който са формулирани част от точките по Приложение 1, е явно заобикаляне на Конституцията. НС е органът, който приема законите, МС приема актове. Рамката трябва да бъде определена в закона, а не да се съгласува с председател на комисия. Не се прави по този начин", каза тя.

Доц. Киселова коментира и разбирането за плаващите мнозинства.

"Вместо да се каже: "Търсим подкрепа от всички парламентарни групи", тричленки от едната и от другата парламентарна група ще одобряват кандидатите за регулаторните органи. Това означава, че изключват възможността да се включи представител на опозицията", заяви доц. Киселова.

Според нея гласуването на оставката ще бъде осъществено, когато се споразумеят по отношение на лицата в правителството. На въпрос има ли вариант за служебно правителство, тя отговори, че вероятността да се обърка нещо и да се стигне до развръзка чрез предсрочни избори не бива да бъде изключвана.

"Ако не се стигне до правителство, първи сред кандидатите за служебни министър-председатели ще е действащият председател на НС Росен Желязков", смята преподавателят по конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа