Коалиционното споразумение на ГЕРБ вече е на масата. Борисов: Кабинетът ще е по-добър

"Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече не става така", заяви Борисов

05.03.2024 | 18:13 Редактор: Толя Стоянова

ГЕРБ изпратиха своята оферта на "Продължаваме промяната - Демократична България". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съпартийците си да дадат "последен шанс на коалиционното споразумение, за да може България да има стабилно управление". Отговорът - ПП-ДБ са готови на преговори, но настояват оставката на кабинета да бъде гласувана утре, а премиерът вече я депозира в деловодството на парламента.

Коалиционното споразумение на ГЕРБ вече е на масата за преговори. В документа е заложено управлението за пълен мандат за следващите 3 години, ротацията да бъде 15 месеца, а не 9, Външното министерство да остане при ГЕРБ, а за ПП-ДБ - Министерството на образованието. Двете партии ще имат право на вето при избора на регулаторите. В споразумението никъде не се споменава ДПС, обаче е предвидено при нужда от по-голяма подкрепа тя да се търси от евроатлантическите формации.

Идеята на ГЕРБ е без избори да се намери решение за ротация.

"Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече не става така", заяви Борисов.

В споразумението, което вече е в ръцете на партньорите от ПП-ДБ, детайлно е описан изборът на регулатори, кой трябва да ги предложи и как трябва да бъдат гласувани. Точно тук се появява евентуалното бъдещо участие на ДПС. За част от регулаторите са необходими гласовете на минимум 160 народни представители. Към тези на ПП и ГЕРБ трябва да бъдат добавени и депутати на Движението.

Извън конструктивния тон Борисов не пропусна да намекне, че бъдещият кабинет ще е по-добър, ако от него отпаднат някои от министрите. Част от елита на ГЕРБ даде да се разбере, че не вярва в бъдещето на (не)коалицията.

"Не можем да допуснем МС да е нещо между стажантска програма и туристическа агенция", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

За да чуе мнението на "Промяната", Борисов праща при тях дамски преговарящ екип - от Деница Сачева, Рая Назарян, Мария Габриел и Теменужка Петкова. ГЕРБ чака символична бяла роза за 8 март.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Алито от София
преди 1 месец
Какво нещо са многото пари които нито Бойко човекоядеца, нито Киро джуката и Асен левореза не искат да изпуснат, да не говорим за пинчер и Пинокио, ако се отделят от пп и са чао, всеки един от тях е готов да изнасили и да убие родната си майка и да изкорми баща си като еничарите едно време, само и само да се облагодетелстват повече от другия, държавата ни в момента се не ограбва, а заравя жива у гроб, и на никой да му е грижа за мъртъвците които сме гласували за тях, да ни станат лични убийци Сигнализирай за неуместен коментар