Ето какво включва споразумението на ГЕРБ, Борисов не иска предсрочни избори

Томислав Дончев вижда последен шанс ротацията да се случи

05.03.2024 | 13:08 Редактор: Тодор Петров

Ротация или нови избори - отговорът на въпроса е все по-близо. Елитът на ГЕРБ научи какво е записано в коалиционното споразумение, което Борисов праща на "Продължаваме промяната-Демократична България". Това стана на Националното съвещание на ГЕРБ в НДК.

От ПП-ДБ имат срок за отговор - 8 март. Ако дотогава не дадат съгласие - отиваме на предсрочни парламентарни избори.  

Споразумението е озаглавено като работен проект и може да бъде дописвано от двете коалиции в управляващата сглобка - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Основното в него е как ще бъдат разпределени министерските кресла.

Споразумението е за пълен мандат от 4 години, посочва се как ще се избират регулаторите, фигурира и съдебната реформа. То ще бъде изпратено веднага на ПП-ДБ, а от ГЕРБ ще излъчат и преговорен екип - Мария Габриел, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази надежда да се намери решение, без да се налага да се стига до предсрочни избори, въпреки че такава била нагласата в партията.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че това е последен шанс ротацията да се случи, а Министерският съвет не може да бъде нещо средно между туристическа агенция и стажантска програма.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа