Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Иван Анчев: Мартин Божанов е бил сътрудник на ГДБОП, службите не са свършили нищо

"Червения пират" е дигитален номад, смята експертът по сигурност

29.02.2024 | 20:31 Редактор: Вяра Димова

Ако слушаме директора на ГДБОП и министъра на вътрешните работи, службите са свършили абсолютно всичко. Под това те разбират да напишеш обобщена справка до прокуратурата и да кажеш: "Сега вече сте вие". Ако питате обществото, няма как да има лице с 22 сигнала срещу него. Моята оценка е, че службите не са свършили нищо. Това каза дипломатът и експерт по сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR", коментирайки сигналите за Петьо Еврото и Мартин Божанов.

Той уточни, че внимателно следи ситуацията и изтъкна, че е очаквал разкритията да имат ефект на ядрена бомба за обществото.

"Притеснително в цялата история е нежеланието и на министъра на вътрешните работи, и на всички от неговото обкръжение, да дадат прост отговор за лице, което вече е починало, а именно - бил ли е секретен сътрудник на МВР. Въпросът е отклоняван вече няколко пъти. Скептик съм. Когато има висок обществен интерес, можеш да си позволиш да кажеш неща, които интересуват обществото", коментира Анчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Божанов е бил сътрудник на службите: "Моето предположение е изцяло на база на анализ. Божанов е бил сътрудник на ГДБОП. Дали е бил информатор или агент е друг въпрос. Интересно е кога е станал сътрудник. Ако Божанов е станал сътрудник на МВР, след като срещу него имаше 10-14 подадени преписки, как лице, което има толкова сигнали, да става негласен сътрудник? Всички, които отричат или се позовават на прокуратурата, знаят добре отговорите".

Относно съпругата на Мартин Божанов и работата ѝ в ГДБОП гостът заяви, че трябва да е ясно защо ѝ е отнет достъпът до класифицирана информация, както и защо е била назначена, извън процедурите.

"Като отшуми това нещо, тя ще има пълното право да се върне отново в ГДБОП. Когато има ясно доказателство за пробив в интегритета на даден служител, да няма възможност да бъде връщан в системата", настоя експертът по сигурност.

Анчев засегна и изнесената информация от министър Стоянов за полицейските автомобили.

"Разбрахме, че полицейските автомобили не са били полицейски автомобили, както и че изпълняващият функциите главен прокурор - г-н Сарафов, не е бил в "Осемте джуджета". Щом може всеки един, напускащ дискотека, да си осигури ескорт до вкъщи, как лице с възможностите на Божанов няма да осигури охрана? Не трябва да се търсят официалните и формални доказателства", призова дипломатът.

По казуса с "Червения пират" той посочи, че според него става въпрос за дигитален номад.

"Това са едни симпатични, най-често млади хора, които обикалят по света. Заплахите в училищата са сериозен проблем, няма как да извърши скитник. Да не се преекспонират налудничави теории за скитник", призова Анчев.

Той напомни колко много служители са изхвърлени от системата на МВР. "Държавата е с разклатен авторитет", завърши дипломатът, като изрази и съмнения в компетентността на министър Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото.