Ивайла Бакалова в НС: Нотариуса търгуваше с влияние, прокурори работят по поръчка

Пред депутатите тя заяви, че е свидетел на "всички пратеници на прокуратурата"

29.02.2024 | 17:19 Редактор: Елеонора Танева

Мартин Божанов – Нотариуса си позволяваше да търгува с влияние. Ако не положите усилия, ще има още Мартинбожановци в тази система. Това заяви Ивайла Бакалова, която е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Тя подчерта, че когато държавата е в ръцете на корумпирани хора, няма как да има правосъдна система.

"Бях свидетел на много мерки за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха "Тетрис", докато се решаваше човешка съдба. Виждат, че някои от вас ме гледат с много голямо недоверие, но им пожелавам никога да не им се случи. Сега са от тази страна, но могат да са и от нашата", каза Бакалова.

Пред депутатите тя отбеляза, че е свидетел на "всички пратеници на прокуратурата" и как при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си плати: "Казваха му: започваш много да ядосваш прокуратурата".

По думите ѝ прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите и ги слагат на трупчета.

"По първото дело, за което е задържан Веселин Денков, за два дни са разпитани 7 – 8 свидетели. След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии, много от тях на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия? На вас най-вероятно не ви е толкова важно, но на обикновените граждани им е", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

На изслушването  Бакалова заяви, че Нотариуса, се появявал след доста мерки за неотклонение.

"Един от въпросните съдии в специализираната прокуратура ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се "поотхлаби хватката", разказа още тя.

Бакалова цитира и думи на Мартин Божанов – Нотариуса по адрес на спецсъда: "Хубаво е да си смените адвоката, защото с него няма как да се получат нещата."

Тя коментира, че адвокат Ина Лулчева е известна, че решава делата си по правния път, а не през задната врата. Бакалова обвини и парламентарната група на ГЕРБ, че е бранила специализирания съд.