Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бойко Станкушев: По "Осемте джуджета" десетки си мълчат, страх ги е от компромати

Замитат се факти от страна на прокуратурата и МВР, коментира директорът на Антикорупционния фонд

26.02.2024 | 20:35 Редактор: Толя Стоянова

"За "Осемте джуджета" през 2020 г. се вдигна много шум. През цялото време се замитаха факти от страна на прокуратурата и МВР. Започнаха проверки, които се оказаха отбиване на номера. До ден днешен по въпроса с "Осемте джуджета" нямаме нито един конкретен отговор кои са били тези полицаи и защо полицейските коли са стоели там денонощно", коментира директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му МВР и магистратите са се раздвижили след атентата срещу бившия гл. прокурор Иван Гешев.

"Настъпил е някакъв антагонизъм между бившия главен прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов. Единият свидетел твърди, че Сарафов не е ходил в "Осемте джуджета", а другият твърди обратното", каза Станкушев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че една организирана престъпна група не може да съществува от 2-3 личности. Според него става въпрос за десетки, които продължават да мълчат.

"Направи се и комисия в НС. Има свръхочаквания, но тя няма разследващи функции. Ако викат който трябва и използват авторитета на НС, биха могли да придвижат донякъде нещата. Оттам нататък следствието, прокуратурата и съдът да си кажат тежката дума", призова Станкушев.

Той обясни, че за да бъде издържано дадено производство и да се стигне до обвинение, трябва да има фактология.

"Моето голямо притеснение е, че част от тази фактология няма да бъде извадена на бял свят. Предполагам, че може да е унищожена. Трябват свидетели, голяма част от тях са зависими, срещу тях има и компромати. Не става дума само за пари. Тук идва големият въпрос - какво е качеството на голяма част от хората, които носят отговорност към българския гражданин да му бъде осигурено правосъдие? Хората в България казват, че най-голям дефицит има на справедливост. Затова голяма част напускат страната", отбеляза Станкушев.

Той уточни, че проблемът произлиза от закона и добави, че "не може всичко да е концентрирано в ръцете на главния обвинител". Според него това води до ситуация, в която главният прокурор е позициониран така, че над него няма никой.

Станкушев заяви, че всички офиси, в които е работил Мартин Божанов - Нотариуса, се намират в близост до Съдебната палата.

"Не съм чул до момента някой да се е опитал да проучи кои са били сътрудниците в тези офиси. Тези хора са се снишили и чакат да видят какво ще стане. Не изключвам някои да ги няма в България като Петьо Еврото", отбеляза Станкушев.

Гледайте целия разговор във видеото.