Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Михаил Миков за Нотариуса: Няма да видим истината, държавата е като разграден двор

"Всичко се измести от законовия ред на ниво комисия", коментира бившият министър на МВР

21.02.2024 | 20:28 Редактор: Толя Стоянова

Най-почтени биха били новите избори. Винаги съм имал съмнения към начина, по който функционираше изпълнителната власт. Така наречената ротация не е нищо повече от управление с временни правителства. Това създава и вътрешна, и външна нестабилност. Най-нормалното беше да се направи коалиция. Тази коалиция е по-голяма, тя променя Конституцията. Това коментира бившият министър на МВР Михаил Миков в студиото на "Денят ON AIR".

"Оценката, която даде Габриел, е коректна, но малко късно се е усетила. Няма нищо страшно от избори. Това е механизма на Конституцията. Сменят се шефове на агенции. Става въпрос за прибиране на власт. В предизборна обстановка се овладяват важни структури, в същото време стремежът да се овладеят силови структури като ДАНС продължава. Страната влиза в турбуленция, която не е добре за Шенген и Еврозоната", заяви Миков.

На въпрос дали допуска, че Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на МВР и възможно ли е министър Калин Стоянов да не знае за това, Миков отговори, че е възможно министърът да не е бил информиран.

"Едно истинско разследване трябва да има за извършени престъпления против правосъдието. Всичко се измести от законовия ред на ниво комисия. Тези комисии по закон не могат да излязат с обвинителен акт или присъда, могат само да задоволят медийното и общественото любопитство", каза Миков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му "държавата не е юмрук, тя е като разграден двор" и става въпрос за влияние чрез политическо покровителство. Според него няма да излезе истината за случая с Нотариуса.

"Няма да видим истината. Хората го разбират, че всичко е пушек за пред публиката. Прословутите промени в Конституцията, ветото, наложено от президента - всичко това е част", добави бившият министър на МВР.

Той подчерта, че всичко, което се събира като информация и факти от комисиите, не може да се използва като доказателство в съда.

"Ние на прокуратурата не вярваме, на съда - също, парламентът прави и той комисия. Държавата е пълна боза и това е резултатът от този закон за реформа в органите за съдебна власт, която направиха днешните управляващи", посочи Миков.

Гледайте целия разговор във видеото.