360 нови автомобила за охрана на границата, бум на желаещи за граничари

Нужно е отпускането на допълнителен щат от 1264 гранични полицая

29.02.2024 | 16:30 Редактор: Елеонора Танева
360 нови автомобила за охрана на границата, бум на желаещи за граничари

През май месец започва доставянето на 360 нови високопроходими автомобила за охрана на границата, което е рекордно количество. След два месеца започва монтирането на камери в 110-километровия участък, в който нямаше. Това каза директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) главен комисар Антон Златанов в Болярово, където присъства на откриването на възстановеното Гранично полицейско управление (ГПУ).

По думите му най-важен остава кадровия ресурс. Работи се успешно за попълване на вакантните места в "Гранична полиция". "На последния ни конкурс за 200 вакантни бройки 650 души подадоха документи, което е невиждано от доста години, т.е. за всяко място по трима кандидати, и ни дава възможност да подберем по-добрите. Лятото, когато станах директор, заварих над 700 вакантни бройки. Това е огромен недокомплект, над 10 процента", каза Златанов.

Той посочи, че очаква след законодателни промени, Министерският съвет и парламентът да одобрят увеличаване на щата на "Гранична полиция".

"Да бъдат отпуснати 1264 бройки. Изчислили сме, че този брой е необходим, за да преустановим постоянното командироване на хора от вътрешността на страната и да оголваме градовете и страната", коментира още Антон Златанов, цитиран от БТА.

Продължава надграждането на системите за видеонаблюдение по границата. Ще получим още много техника и термовизионни камери, с които да подобрим нашата работа. Стремим се да направим нашата граница интелигентна, както е терминът в Европейския съюз и във Фронтекс, каза още Златанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)