Живее като скитник: Заплахите на "Червения пират" не били само към министри

Той успял да намери имейл адресите на високопоставените държавници

27.02.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел са обект на интернет заплахи. Срещу тях, както и срещу министри от кабинета са били отправяни сериозни закани. Според ГДБОП изпращачът е същият, който тероризира и съдия Владислава Цариградска. Той е известен. Подвизава се под псевдонима "Червения пират".

За псевдонима "Червения пират" службите не чуват за пръв път.

"Води скитнически начин на живот в град София, но не е от град София", съобщи Владимир Димитров от отдел "Киберсигурност" към ГДБОП.

Преди месеци "Червения пират" отправял бомбени заплахи към училища. Тогавашните му имейли го отвели и до органите на реда. 

"Задържан е преди месеци за подобни свои деяния, но последните няколко месеца не можем да установим неговото местонахождение", каза още Димитров.

А сега ГДБОП отново е по петите на бездомника. Службите все още не се справят с откриването на страдащия от психично заболяване скитник. 

"Определено е предизвикателство за ГДБОП и Столичната полиция. Води скитнически живот на територията на София, което затруднява неговото издирване", информира Димитров.

Но разследващите са категорични – установили са, че и премиерът Денков, и вицепремиерът Габриел, и съдия Цариградска са заплашвани от "Червения пират"

"Той е разпратил десетки заплахи и те са почти идентични. Точно това ни води до заключението, че това е един и същи човек", заяви експертът от ГДБОП.

"Това, което аз допускам е, че е използвана съвместна работа между много отдели и много хора, като сравнително е правена експертиза от психолози и профайлъри, така че да бъде установено безпрецедентно, че имейлите са дело на един и същи човек", смята експертът по киберсигурност Кирил Григоров.

"Червения пират" успял да намери имейл адресите на високопоставените държавници.

"Не бих го нарекъл грешка, по няколко причини - на първо място те са публични личности и не е толкова лесно техните контакти да бъдат установени", допълни Григоров.

А заплахите бездомникът изпращал от свободно достъпните интернет мрежи в паркове и кафенета. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС