Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Ротацията ще се състои, но интересът на политиците не е насочен към обществото

Нови парламентарни избори не се очакват, смятат Георги Киряков и Юлий Павлов

19.02.2024 | 20:24 Редактор: Деси Николова

Убеден съм, че ротацията ще се състои. Дали точно на 6 март - ясно стана, че няма да стане точно тогава, а тогава ще бъде подадена оставката на акад. Денков и след наблюдаваме в момента е продължаващата предизборна борба, която не е спирала от много време насам, независимо, че изборите свършиха и се състави правителството. Предизборните сблъсъци продължиха заради местните избори, сега продължават заради европейските избори. Това заяви социологът Юлий Павлов в студиото на "Денят ON AIR".

Думите идват, след като Бойко Борисов намекна, че смяната на кабинета може и да е с нова дата, а кой ще е външен министър, все още е въпрос без отговор. Докато премиерът Николай Денков вече обяви, че на 6 март предава властта, то лидерът на ГЕРБ предупреди, че това може и да не стане точно така.

"За съжаление, наблюдаваме едно видимо вглъбяване във властовия пъп на управляващите, на тази парламентарна конфигурация. Това вглъбяване обаче пренебрегва един важен фактор в цялостната политика и това е хората. Няма ги в тази поредна предизборна ситуация. Всеки действа от гледна точка на това какви избиратели може да привлече или какви интереси на избиратели може да засегне, а не да управлява оперативно държава, която не е в много леко състояние - икономически, финансово, социално и политическо", отбеляза политологът Георги Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи всичко опира до интересът на политическите играчи, а не върху обществото. 

"Тази игра се играе от началото на този кабинет, тази игра се играеше и по време на кампанията, тази игра се играеше и по време на предишни кампании. Само че сега разликата е, че се стигна до съставяне на правителство от зор.  Това правителство трябва да съществува заради кризите в държавата", допълни Киряков.

Павлов отбеляза, че правителството няма изгода от нови парламентарни избори, тъй като ситуацията няма да се промени.

"50% от хората не искат предсрочни избори, само около 30% искат. Мнението на хората е ясно. Партиите са още по-добре информирани и знаят, че нищо няма да се промени и ще трябва отново да преговарят, за да направят същата сглобка, друго мнозинство не е възможно. Поради тази причина, след известни театрални сблъсъци, ротацията ще се случи", категоричен е социологът.

Киряков разясни, че тези дрязги между властта се дължат на факта, че официално и подписано споразумение за ротацията не съществува, а всичко се води по джентълменско съгласие.

Вижте целия разговор във видеото.