Акад. Николай Денков категоричен: Подавам оставка на 6 март

България постоянно анализира заявките на Украйна за нуждите от военна помощ, заяви военният министър Тодор Тагарев

18.02.2024 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

Европа е единна по въпроса за изграждането на свой отбранителен капацитет, заяви премиерът Николай Денков при прибирането си от Мюнхенската конференция по сигурността. По думите му процесът на ротация в правителството привлича много внимание и сред чуждестранните ни партньори 

Премиерът посочи две ключови теми, които привличат вниманието на политическите лидери по отношение на България – важната роля на страната ни като част от източния фланг на НАТО и предстоящата ротация в кабинета.

"Как ще се реализира и всички казаха: "Очакваме да я направите успешно за да продължите това, което правите досега. На 6 март аз ще подам оставката. Има си нормална конституционна процедура. Правителството продължава да си изпълнява задълженията, докато се вземе следващото решение, така че няма никаква драма тука, разбира се, ако не му се пречи да работи", заяви акад. Денков.

Министър-председателят допълни, че Европа и Съединените щати са единни в желанието да помогнат на Украйна във войната с Русия.

"Тази помощ трябва да дойде бързо, така че и в Европа, и в Щатите това, което основно се обсъжда, е как да се помогне по най-бързия начин, за да може да се укрепят отбранителните възможности на Украйна днес", добави премиерът. 

На въпрос дали има забавяне по отношение на българските БТР-и, министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че доставката на българските БТР-и за Украйна е в процес на изпълнение. 

"Какво може да даваме, нашата политика е постоянно да анализираме заявките, които дава украинската страна, да видим с какво можем да помогнем, продължаваме да работим по този въпрос, когато имаме решение, тогава ще ви дадем публична информация", лаконичен беше министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Решението за изпращане на 100 бронетранспортьора беше прието от Народното събрание в началото на декември месец след ожесточени спорове между сглобка и опозиция.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
2
2 rate up comment rate down comment 0
нднс
преди 2 месеца
1
3 rate up comment rate down comment 1
Мухль$
преди 2 месеца
Денков пред журналисти след Мюнхенската конференция-"Няма значение, че българската икономика страда от санкциите, важно да има ефект за Русия!". Ще перифразирам мухль$то:" Няма значение колко като Денков и Тагарев ще отидат на фронта в Украйна. Важното е крадливите им ръчички да са далеч от властта". Сигнализирай за неуместен коментар