Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Христанов: Асен Василев е предлагал държавни горски стопанства да бъдат приватизирани

Министър Вътев е податлив на желанията на ГЕРБ и ДПС, заяви бившият зам.-министър на земеделието

13.02.2024 | 21:14 Редактор: Толя Стоянова

"Денков е казал, че трябва да бъде външен министър, за да се чува гласът на ПП-ДБ в Европа. Последният, който може да говори за това чий глас трябва да се чува, е Борисов. Когато г-н Денков казва: "ние искаме този пост", той практически казва: "ние искаме да репликираме модела ГЕРБ, който няма водеща роля на държавността, а на партията". Това не е баница, че да се раздава по този начин. Когато виждаме подобен спор, трябва да си дадем сметка, че това ерозира доверието на външнополитическите ни партньори", коментира лидерът на "Единение" Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

На въпрос изчерпана ли е сглобката, той отговори, че е била изчерпана "от ден първи" и не е била създадена заради потребностите на българския народ.

"Неодобрението към субектите, които я изграждат, е огромно. Цялата задача е да се гарантира, че България ще бъде надежден партньор във войната, която се разиграва на украинската сцена", уточни Христанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има много добро напасване между позициите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и финансовия министър Асен Василев.

"Желанието да бъдат продадени 750 хил. дка, отделно мои колеги от "Демократична България" ми казват, че Асен Василев е предлагал държавни горски стопанства да бъдат приватизирани. Това беше правено преди и доведе до най-големите пороци в България", заяви бившият зам.-министър на земеделието.

Според него оставката на земеделския министър Кирил Вътев е поискана от хората, които са го издигнали.

"Хората, които го подкрепяха най-много, сега му искат оставката. В Министерството на земеделието има проблеми с това, че то не води война с корупцията, с това, че инсталира обратно задкулисието на "Капитан Андреево", заради това, че ликвидира огромен размер от украинската мярка. Има две партии в сглобката, които винаги могат да изкарат подготвен човек - тава са ДПС и ГЕРБ. ПП-ДБ нямат нито един подготвен човек. Това уравнение изглежда много трудно. Министър Вътев е податлив на желанията на ГЕРБ и ДПС. Той не възрази срещу продажбата на тези 750 дка земя", добави лидерът на "Единение".

Той обясни, че Законът за браншовите организации се очаква да бъде магическото хапче, което ще ликвидира напрежението между отделните браншови организации, но това няма да стане. По думите му те са тежко подчинени на задкулисието и на мафията.

"Това няма да бъде решено с един обикновен закон. Единственото, което може да спаси България, е борбата с корупцията", коментира Христанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.