Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Неравноправни са клаузите, по които телекомите увеличават таксите, КЗП да заведе колективно дело

Съдът може да ги отмени и мобилните оператори да бъдат принудени да върнат надвзетите пари, обясни Христо Расташки

06.02.2024 | 21:22 Редактор: Елеонора Танева

Когато мобилните оператори сами решат, че ще вдигнат таксите на 6 млн. абонати, държавата е длъжна да се намеси. Тази позиция изрази адвокат Христо Расташки в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му тези клаузи са уговорени в общите условия на договорите, които хората не могат да прочетат на крак в офиса. Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че това са неравноправни клаузи, които могат да бъдат отменени от съда и таксите да бъдат върнати в предишното състояние. Вече има такова спечелено дело за предишно едностранно увеличение на такса от телеком.

"Това е неравноправна клауза. Пловдивският съд вече е обявил една такава клауза за неравноправна - с мотива, че това е клауза, която не е индивидуално уговорена с клиента, той не може да влияе върху нея. Има клауза, ако инфлационният индекс се повишава, но не казва, че ако има дефлация ще се понижи таксата. Тя може да облагодетелства само мобилния оператор. Ако на нас не ни харесва тази клауза, ние трябва да имаме възможност да кажем "не, аз се отказвам", без да се плащат неустойки, които са няколко такси, изискват се предизвестия", поясни адвокатът.

По време на предизвестието обаче ще трябва да плащаме по-високата такса. Юристът посочи два варианта за действие - или всеки да води индивидуално дело, или държавата в лицето на Комисията за защита на потребителя да заведе колективно дело. 

"Както призовават някои политици - как да се заведат 6 млн. дела, защо имаме държавни органи, които следва да регулират тази материя? КЗП трябва да регулира тази материя. Взимат данните от НСИ, за да повишат цените си, което не е нужно, нашите телекоми не са в затруднено финансово положение. Техните разходи поевтиняват, а  услугите им поскъпват за обществото", категоричен е Христо Расташки. 

Потребителите, които решат да се откажат от договора, ще бъдат натоварени с такси и неустойки, за които телекомът би завел и дело.

"Ще ви осъди, ще ви даде на ЧСИ. НС с бездействие показва, че някой е дал власт на тези монополи. Има ЧСИ, които работят само за "Топлофикация" - София, задръстила е СРС с дела. Има толкова много длъжници, като дължите 1000 лв., след като ви осъдят, делото за разноски го дават на един съдебен изпълнител, така дължите разноски на двама съдебни изпълнители. Това показва, че цялата работа е нагласена, за да се събират такси от ЧСИ", коментира още Христо Расташки.

Гледайте целия разговор във видеото.