Злоупотребяват ли телекомите? КЗК се намеси след скока в цените на услугите

Предложиха промени в клаузите в договорите

05.02.2024 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Скокът в цените на мобилните услуги е тема на заседанието на Комисията за защита на потребителите. Срещу клаузата за индексация, заложена в договорите ни, се противопоставиха и политици, и националният омбудсман, а от асоциация "Активни потребители" дори определиха клиентите на телекомите като "крепостници".

Час и половина продължи заседанието на КЗК по повод индексирането на цените. Присъстваха представители на множество институции и организации. Заключението е, че мобилните оператори имат право да индексират цените на услугите си спрямо инфлацията и това е заложено в решение на съда в Люксембург. От друга страна, клаузата в договорите трябва да бъде регламентирана и да отговаря на три критерия, за да може и потребителят да влияя върху съдържанието.

"През 2023 г. бяха тиражирани тези за нелоялна търговска практика от страна на операторите. Трета поредна година имаме проблем с тези индексация, моля да изложите своите становища", каза председателят на КЗП Стоил Алипиев.

"В публичното пространство се тиражира, че ние одобряваме общите условия на мобилните оператори. Това не е така от 2007 година", заяви председателят на КРС Иван Димитров.

"Безспорно мобилните оператори могат да индексират цените и това е решение на съда в Люксембург. Клаузата следва да предвижда възможност както за повишаване на тарифата, така и за понижаване на тарифата", коментира министърът на икономиката Христо Алексиев.

Снимка: Pixabay