Денков vs Нинова: Премиерът отива на среща с шефовете на мобилните оператори

Лидерът на БСП се закани да сезира КЗК и КРС за високите цени

02.02.2024 | 18:38 Редактор: Вяра Димова

Напрежение между лидера на БСП и премиера. Причината е решението на мобилните оператори да увеличат таксите на месечните абонаменти. Нинова поиска мерки, а Денков и отговори, че ще се срещне с шефовете на мобилните компании.

Заради увеличените цени на мобилните услуги за всички български граждани, БСП поиска да знаят какво ще предприеме правителството. 

"КРС намали таксите на мобилните оператори, които те плащат на държавата, а мобилните оператори увеличиха таксите, които прибират от хората. Докога държавата ще бъде хранилка на корпорации?", попита Нинова.

Премиерът обясни, че правителството няма право да се намесва в договорите на мобилните компании и техните клиенти. 

"Уговорено е, ще направим едни разговори с ръководствата на тези оператори, да им обърнем внимание, че това е лоша икономическа практика", каза Денков.

Отговорът обаче разпали допълнителен огън от Нинова. 

"С отговора, който ми давате, че не можете да се намесите, всъщност оправдавате безумието и хаоса, който създадохте в КЗП. Карате се помежду си кой е по-корумпиран в КЗП и кое ръководство краде повече, а хората трябва да плащат задължително тези увеличени такси без никаква защита. Като не искате да се намесвате, си го кажете директно - работите за мобилните оператори и това е див лобизъм", заяви лидерът на БСП.

"Висша инстанция, която ще реши кой е прав и кой е крив - в случая това ще бъде ВАС", уточни министър-председателят.

В крайна сметка задочният сблъсък завърши със закана от БСП, че ще сезира КЗК и КРС за високите цени на мобилните оператори.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)