Нинова към Денков: Работите за мобилните оператори, това е див лобизъм и заробване

Оправдавате безумието и хаоса, който създадохте в КЗП, заяви лидерът на БСП

02.02.2024 | 11:45 Редактор: Толя Стоянова
Нинова към Денков: Работите за мобилните оператори, това е див лобизъм и заробване

Необходимостта от намеса на държавата и предприемане на действия за защита на българските граждани от злоупотреби на мобилните оператори с монополно положение, с оглед намерението им да вдигнат цените, постави остро пред премиера Денков лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

"Както знаете, мобилните оператори обявиха намерението си да вдигнат цените – единият оператор с 4,7%, другият с 9,5 %, третият все още изчислява с колко. Те се позовават на клауза в типов договор, която им дава възможност всяка година да повишават цените с ръста на инфлацията, официално обявен от НСИ. Тази клауза е неравноправна – хората са принудени да подписват такъв договор, без изобщо да имат възможност да договарят условия. Второ, когато го подпишат, след това, ако искат да го прекратят - трябва да платят неустойка", заяви Корнелия Нинова.

Тя се обърна към премиера Денков от парламентарната трибуна и го попита какви мерки ще вземе правителството, за да ограничи злоупотребата с монополно положение.

Лидерът на БСП отбеляза, че КРС е намалила таксите, които мобилните оператори плащат на държавата, но мобилните оператори увеличават таксите, които прибират от хората. 

"Докога държавата ще бъде хранилка на корпорации, на монополисти и ще ползва всеки български гражданин и народа като донор на тези монополисти и корпорации? Какво ще предприеме правителството?", попита още Нинова.

Лидерът на БСП остро репликира премиера след отговора му.

"С отговора, който ми давате, че не можете да се намесите, всъщност оправдавате безумието и хаоса, който създадохте в КЗП – три ръководства на КЗП има в момента и нито едно от тях не е легитимно. Е, как да вземат отношение хората? И това не е ли работа на правителството да си решите въпроса в КЗП", заяви Нинова.

По думите ѝ в "сглобката" се карат помежду си кой е по-корумпиран в КЗП и кое ръководство е крало повече, а хората трябва да плащат задължително тези увеличени такси без никаква защита.

"Да, КЗК е независим орган – прав сте, там нямате право да се месите. Но, докато си мерите корупцията в КЗП - се случва всичко това", посочи Нинова.

Лидерът на БСП и бивш икономически министър цитира своя заповед № 684 от 23.12.2021 г. като министър икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите: "Забранявам търговецът Х /няма да споменавам имената/ при упражняване на своята дейност да използва нелоялна търговска практика по смисъла на член 68 – т.е. да увеличава така таксите".

"Един и същи казус. Като не искате да се намесвате, си го кажете директно – работите за мобилните оператори. Това е див лобизъм и заробване на българския гражданин към тези оператори", категорична бе Корнелия Нинова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)