"Изправи се.БГ" поиска от министъра на икономиката жестоки санкции за телекомите

Манолова: Очевидно лобито им се е наложило над волята на народните представители

06.02.2024 | 14:12 Редактор: Тодор Петров

Спешни законодателни промени, предвиждащи в пъти по-сериозни санкции за телекоми и монополисти поискаха от гражданската платформа "Изправи се.БГ" с председател Мая Манолова в писмо до министъра на икономиката и индустрията. 

Повод за изпратеното искане е обявеното ново увеличение на таксите на трите мобилни оператора по вече сключени договори, без право на клиентите да се откажат от тях без неустойки.

Максималната санкция в момента за продължаващо прилагане на неравноправни клаузи в договори с общи условия след като са обявени за неравноправни е едва 50000 лв. От "Изправи се.БГ" настояват санкциите да се увеличат като се се приложи европейското законодателство, предвиждащо санкциите за подобни нарушения да бъдат 4% от оборота за предходната година или минимум 2 милиона евро. 

От гражданската платформа са изчислили, че за трите мобилни оператора санкция от 4% от оборота би означавала глоба от близо 120 млн. лв., което считат, че би имало възпиращ ефект по отношение на последващи нарушения от страна на мобилните оператори.

"Смятате ли, че санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. би имала възпиращ ефект по отношение на телеком, който реализира милиард годишен оборот? За съжаление, очевидно до момента лобито на телекомите се е наложило над волята на народните представители да приемат адекватни законови текстове, които да накарат мобилните оператори да зачитат правата на потребителите", констатира в писмото си Мая Манолова.