Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолози: Пеевски направи услуга на Радев, но не е време за влизане в политиката

Кой какво печели от набиращите инерция скандали - коментар на Емил Соколов доц. Милен Любенов

29.01.2024 | 20:17 Редактор: Елеонора Танева

ДПС и Радев в задочни престрелки.

"Подобен род нападки се базират на предварително изнесена информация в медиите, която е предизвикала обществено напрежение. Тук с едно изказване на Пеевски влизаме в сценарий, който има друг контекст и обяснение", коментира политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

От атаката на Пеевски към президента според него печели Румен Радев, който така ще си вдигне рейтинга.

"Рейтингът му в края на служебното правителство започна плавно да отслабва. Беше в ситуация, в която стои в периферията на политическия процес. С това вдигане на топката Пеевски по-скоро го легитимира като основен опонент на управляващите", мотивира се политологът.

Според него целта на Пеевски е да повиши резултата на ДПС и тежестта, която има в управлението.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Емил Соколов заяви, че председателят на ПГ на ДПС в тази ситуация "прехвърля топката на всеки който може".

"Интересното е, че преди няколко месеца си позволяваше сходни атаки към Денков, периодично се прицелва в най-високите постове в държавата. Всяка седмица има по 2-3 прессъобщения, блицвключвания, което издава желанието му да напомня за себе си. Работи и за личен имидж - той е като дете, което са го оставили да преяде с лакомства", каза Соколов.

Политолозите коментираха, че ако по "Чаталджагейт" Василев и Лорер са излезли по-рано с обяснение, е нямало да се стигне до напрежение и толкова съмнения по случая. 

"От това печелят истинските корупционери, които казват, че това е характерна за политиката и манталитета черта, подобни съмнения трябва да бъда опровергавани навреме", призова Любенов.

Той изрази позицията си, че европейските избори не са момент за трамплин за нова политическа партия, тъй като интересът на избирателите към тях е малък. 

"Сега очакванията са за под 30% избирателна активност. Който и политик да се опитва сега да направи нещо, за да влезе в политиката, ще сбърка. Има хора, които имат интерес, част от депутатите на БСП, които няма да са в листата на социалистическата пария, вероятно те ще участват под някаква форма, дали с левицата и или с нещо друго - да не забравяме, че и избирателната бариера е по-висока, почти 6%", припомни доц. Милен Любенов.

Колега му изрази мнение, че не би се стигнало до импийчмънт на президента Румен Радев.

"Пеевски направи закъснял подарък за президента, това няма да е първият политически проект, който ще се опита да реализира - говореше се за Мая Манолова, "Промяната", сега за Ваня Григорова се говори. Има едно движение "3 март", няма индикации то да е по-успешно от останалите опити на Радев да си играе на политически инженеринг", завърши коментара си Емил Соколов.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.