Румен Радев за нова партия: Появата на алтернатива е неизбежна

Ако дам доверието си на политическа формация, ще го заявя сам, категоричен е президентът

29.01.2024 | 12:41 Редактор: Толя Стоянова

"Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. Алтернатива, която да върне нормалността и европейската перспектива за България", заяви президентът Румен Радев пред журналисти след посещението си в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ "Св. Климент Охридски" (INSAIT) в София.

Държавният глава подчерта, че хората са възмутени от схемите, от назначенията, офшорките, провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление.

"Самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна", допълни още той.

"Няма да коментирам г-н "Магнитски", посочи държавният глава, запитан за медийни коментари на председателя на парламентарната група на ДПС за президентската институция.

Румен Радев подчерта, че опитомяването на лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" може би дава някакви надежди някому, че по същия начин могат да подходят и към президентската институция, "но това няма да се случи".

"Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите", напомни още президентът.

"Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали", заяви държавният глава в отговор на въпрос за оповестените по-рано днес питания на Делян Пеевски към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията.

Президентът призова съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали и за дела "на трупчета", ако има такива. Допълни, че няма да коментира слухове и манипулации, медии и сайтове, които се цитират едни-други без никаква фактология.

"Когато си говорим за корупция призовавам тези органи, да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за "Булгартабак", за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за "Дунарит", "Емко" и отравянето на Гебрев, за подставени лица – собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина, и за офшорки", каза още Радев и подчерта, че са останали страшно много въпроси, на които обществото очаква отговор.

"Как да се борим с корупцията при това положение", попита президентът. 

"Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в "сглобката", но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието", посочи още държавният глава.

По думите му е наивно да се мисли, че когато омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората.

"Когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, създаваш фалшиви такива на друго място", допълни президентът Радев.

Държавният глава повтори, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, ще го заяви сам. Във връзка с предстоящата ротация в Министерски съвет Радев заяви, че ще действа според конституционните си правомощия.

 

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Крадецът вика : Дръж крадеца!". Сигнализирай за неуместен коментар