Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Христанов: Да кажат защо от 3,69 лв. за мляко в магазина само 50 ст. са за фермерите

Никога кабинетът "Денков" не е бил на ПП-ДБ, има министри от ГЕРБ и ДПС, заяви бившият зам.-министър на земеделието

22.01.2024 | 20:50 Редактор: Елеонора Танева

Земеделците се отказаха от протести след среща с премиера и министъра на земеделието. 

"Погледнах исканията на сектора и не можах да намеря отговори на ключови въпроси - какво правим, за да може, когато млякото на щанда е 3,69 лв., което е минало просто пастьоризация, защо само 50 ст. от него отиват към фермерите. Това е голям въпрос, пред който са изправени Франция, Германия, Нидерландия, текат тежки протести там, с хиляди машини по улиците, много драматична картинка, която в България до преди 2-3 месеца беше още по-драматична", коментира бившият зам.-земеделски министър Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е нужна конструктивна работа с хранителните вериги, които да осъзнаят, че ако фермерите, които обработват страната, не благоденстват, утре няма да има кой да им доставя.

"Ние трябва все повече да се обърнем към решаване на реалните проблеми, справедливата стойност за фермерите от крайния щанд и с дъмпинга от трети страни", каза Христанов.

Той даде пример с проверка, която е извършил в Годеч, където имало много животни фантоми, само в една ферма 800 фалшиви животни. 

"Бяха оповестени някакви мерки, но те са много закъснели. В България няма да има български плодове и зеленчуци, месо и мляко, докато не проведем и завършим войната с корупцията и кражбите в сектора", добави бившият зам.-министър.

Христанов призова да не се слагат проблемите със слънчогледа, пшеницата и меда на един кантар. 

"Ако не направим нещо за пчеларите, ако не ограничим вноса като се разберем с министерството на икономиката на Украйна, ние съвсем скоро ще останем без медопроизводство. А до преди 5 г. България беше водеща в добива на биологично чист мед в Европа. А по отношение на слънчогледа - трябва да внасяме, защото иначе маслобойните ни няма да работят", аргументира се Христанов.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и предстоящата ротация. Според него никога кабинетът "Денков" не е бил на ПП-ДБ, а има министри от ГЕРБ и ДПС.

"Заради това поискахме оставката на министъра на вътрешните работи, който смятаме, че работи в полза на Пеевски, и оставката на министъра на електронното управление, на здравеопазването, на екологията. Половината министри са на ГЕРБ и ДПС. Има и много непослушни, министърът на спорта е един от тях, отказа да им кляка на схемите", заяви Христанов.

Гледайте целия разговор във видеото.