Земеделците отменят протестите. Денков: Има трудности, трябва да намерим решение

Министърът на земеделието Кирил Вътев определи срещата като конструктивна

22.01.2024 | 19:48 Редактор: Деси Николова

Протестите на зърнопроизводителите се отлагат. След близо 3-часова среща с премиера и ресорния министър беше постигнато съгласие. Анализ ще покаже каква е възможността за подпомагане в сектора, а окончателни решения се очаква да бъдат взети на среща следващия вторник. Днешните разговори се състояха по искане на зърнопроизводителите, които миналата седмица заявиха, че искат да бъдат включени в схемата за подпомагане заради войната в Украйна. 

"Набелязахме три групи проблеми по време на срещата със земеделския сектор. В рамките на тази седмица Асоциацията на зърнопроизводителите, Българската аграрна камара и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще прегледат цялата информация, която е налична и ще предложат варианти на решения, които да обсъдим заедно. Ще се срещнем отново следващата седмица", заяви премиерът акад. Николай Денков след проведена среща.

"Имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща с Асоциацията на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара. Част от дискусията е свързана с това, че двете страни от дискусията влизат от различни посоки. От една страна имаме 500 млн. повече в бюджета за аграрния сектор, от друга страна има затруднения в сектора и трябва да намерим решение как да се подкрепят най-засегнатите", обясни премиерът, след което уточни, че се забелязват три групи проблеми. 

"Първата група проблеми са свързани с необходимата ликвидност, за да се продължи работата, втората група проблеми засягат нуждата да се подкрепи МЗХ по отношение на промените в законите, третата група проблеми са свързани със задачите за отстояване на българската позиция в ЕС", каза още Денков.

Министърът на земеделието Кирил Вътев определи срещата като конструктивна. 

"Ще вдигнем темпото на работа", категоричен е министър Вътев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
барабата
преди 3 месеца
Моята фирма произвежда електронни компоненти. Лошите китайци ни подбиват пазара с ниски цени.Напоследък работим на загуба. Искам да питам специалистите по протести, трябва ли да изкарам служителите си да блокират някой пътен участък и да ревем за помощи от държавата?Вие сънародници, съгласни ли сте да ми плащате за да работя и да печеля?Китайците са виновни! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Излъгани
преди 3 месеца
Отново земеделците повтарят грешката си и отново ги излъгаха... Сигнализирай за неуместен коментар