България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зърнопроизводителите искат държавна помощ, цената на пшеницата е рекордно ниска

Движим организацията по протестните действия, заяви Илия Проданов

17.01.2024 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

Зърнопроизводителите отново са в протестна готовност. Те настояват за спешна среща с премиера, вицепремиера, финансовия и земеделския министър. Заговори се и за фалити в сектора.

"Ще изчакаме до понеделник. Движим организацията по протестните действия по места. Искаме включване на сектор "Зърнопроизводство" в така наречената "украинска помощ" - държавна помощ за последствията от войната в Украйна. Досега тази помощ се даваше за другите сектори. Досега не сме искали включването на сектора в тази помощ. Загубите ни са несъизмерими с това, което може да получим по украинската помощ", заяви пред Bulgaria ON AIR Илия Проданов - председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той посочи, че предстои кампания по торене и пролетна сеитба и трябват свежи пари, които няма откъде да дойдат. По думите му цената на пшеницата е 350 лева за тон - не е била толкова ниска по това време на годината от над 10-12 г.

"Леко се измени начинът на търгуване на пшеницата. Има огромен натиск върху борсовите стоки. Имаме пшеница, царевица и слънчоглед в доста големи количества. Изобщо нямаме нужда от украински внос. Нямаме нищо против колегите ни в Украйна. Днес или утре се очаква ЕК да предложи за обсъждане новия регламент за либерализация на търговията с Украйна, който да бъде още по-освободен като рестрикции. Ще надигне негативна енергия в други държави", каза още Проданова в "България сутрин".

"Ние сме изключително интелигентни хора и гледаме да спазваме правилата и да не се стига до инциденти на протестите. Ако правителството се чувства притиснато заради това, че им предстои ротация, ние не гледаме ротацията и нямаме общо с нея. С цифри ще покажем на Асен Василев загубите на сектора и какъв е сценарият при евентуални фалити. Ще има лавинообразен ефект. Социалният мир по селата е изключително важен", подчерта още председателят на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Гледайте целия разговор във видеото.