Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолози: Изходът от местните избори няма да развали отношенията в "сглобката"

Досега не сме видели програми и конкретни идеи от кандидатите за кметове, убедени са Явор Сидеров и Милен Желев

29.09.2023 | 19:30 Редактор: Калина Донкова

Липсват конкретни идеи и програми от страна на кандидатите за кметове, особено в София. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването „Директно“ политическите анализатори Явор Сидеров и Милен Желев.

"Не виждам никаква субстанция по най-важните въпроси за развитието на София и за решаването на проблемите ѝ. Виждам месеци, в които се дискутира произхода и семейството на Васил Терзиев и от няколко дни, откакто е обявена кандидатурата на Антон Хекимян, едни уверения, че той обича София. Субстанция по програмите, камо ли пък в детайли, неща които наистина ни засягат, до сега никой не е обявил и моето подозрение е, че няма и да чуем. Няма да чуем, защото не мисля, че ще излезем от този коловоз на персонално говорене. Кампанията и кандидатите са такива, че говоренето ще бъде политическо, а не прагматично", каза Сидеров.

Според Желев един месец на предизборна кампания е достатъчен, за да бъдат представена конкретика и изтъкна като недостатък липсата на политически опит на Васил Терзиев и Антон Хекимян.

"Водещите кандидати не са политически лица, те не са политици, те никога не са изразявали каквито и да било политически възгледи. Ние не знаем дали са леви, десни или въобще дали се интересуват от тази материя. Това може би се дължи на един генезис в избора на техните партии. Изглежда дори те не харесват политическата класа в България. Друга слаба черта на водещите кандидати е липсата на експертност в проблемите на един град", смята той.

Ключово ще бъде разпределението на силите в общинските съвети и хипотезата кметът да е от една партия, а мнозинството на друга, изтъкна Явор Сидеров.

"Всеки кмет е мини министър-председател. София е държава в държавата и има огромен бюджет и добре отработено взаимодействие между кмет и общински съвет. Всеки кмет, до сега и от тук нататък, ще работи с един екип, който ще бъде нещо като политически кабинет, който е негов, подбран от него, непосредствено заобикалящ го, който би следвало да генерира идеи, които след това кмета, във взаимодействие с общинския съвет, да прокарва в столицата. За да работи добре София, кметът трябва да е генератор на идеи и лидер, а общинския съвет трябва да прецени всичко това, което се предлага за бъдещето на София и решаването на проблемите ѝ, дали е уместно, подходящо и дали е изгодно от финансова гледна точка. Васил Терзиев има такъв опит в IT бизнеса. Как този опит би се пренесъл върху общината или върху кметската позиция, не съм много наясно. Антон Хекимян ви гарантирам, че ще работи с ресурсите на ГЕРБ", коментира той.

Според Милен Желев местните избори в столицата могат да произведат копие на т.нар. управляваща некоалиция с учатието на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Тук е разковничето. Аз ще се съглася на сто процента, че общинският съвет е един мини парламент и всъщност ние ще видим едно отражение на парламентарната коалиция в общинския съвет. На това аз дължа яловия дебат между двата кандидати. Аз съм  сигурен, че такъв предстои. Липсата на нападки между тях от една страна е форма на добър тон, но от друга показва едни планове за след изборите, защото всички знаем и че след изборите има живот, но по-скоро като нищо и там да видим една обикновена сглобка", каза той.

Двамата коментираха и теориите, че има договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ за кметските места в големите градове на страната в замяна на процеси в националното управление.

„Логични са тези слухове и конспиративни теории за размяната София за провинция. Не е невъзможно това да се случи, но смятам, че в следващия месец предстоят доста събития, защото българският политически живот е непредсказуем. Това включва възможността за компроматна борба и агресивен тон“, посочи Желев.

„Бойко Борисов е това, което е, защото не е подарявал нищо на никого. Той да подари големите градове на ПП-ДБ ми се струва толкова вероятно колкото ДПС да подари Шумен, Силистра или Кържали на друга политическа сила. Това няма как да се случи. Много по-вероятното е той да изтъргува кметските места срещу контрол на общинските съвети. От негова гледна точка, това е една добра сделка, защото общинските съвети са тези, които гласуват нещата и кметовете в голяма степен, ако нямат контрол над общинските съвети са неспособни да прокарат каквато и да е идея или цел“, категоричен е Сидеров.

Освен кандидатурите на Антон Хекимян и Васил Терзиев, като силни лица се открояват имената на Ваня Григорова и Вили Лилков, коментираха още анализаторите.

Според Явор Сидеров Вили Лилков има преимуществото на опита като дългогодишен общински съветник и недостатъка, че не е толкова политически продаваем. Ваня Григорова от своя страна има късметът да е ляв кандидат в град със социални проблеми, смята той.

По думите на Желев двамата имат потенциала да достигнат по-високи резултати от очакваното.

И двамата обаче споделят тезата, че предизборната кампания и изходът от местния вот няма да се отразят на отношенията между партньорите в управлението. Основната причина – категорично заложените промени в съдебната система, конституционната реформа и заявките за присъединяването на България към Еврозоната и Шенген.