Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дело прецедент срещу Силвия Кацарова - кой ѝ забранява да пее хитовите си песни?

Тя разкри, че заедно със своя адвокат Мария Янева, дълго се борят с този проблем

18.01.2024 | 21:27 Редактор: Вяра Димова

Имам запор за 6500 лв. авторски права. Ако получавах на година за цялото си творчество тази сума, щях да бъда спокойна за моите старини. Всеки недоумява, защото никой не може да си представи, че песните от Националния фонд, от Националното ни радио, някой може да посегне и да предяви, че има ексклузивни права при закупуването на правото на текста. Това каза певицата Силвия Кацарова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя обяви, че не може да изпълнява песента си "Обещай ми любов".

"Пяхме "Огън от любов" с Ненчо Балабанов и той беше привикан на разпит. Където я пея, Влади ме следи, праща писма, че ще трябва да му плащат тези права. Пречи ми да работя. Законът сякаш е безсилен пред това младо момче, което се изправя срещу творчеството на 80-те. По неговата логика всеки, който пожелае, отива и плаща на поета 100 или 200 лв. и му казва: "Аз ще направя компактдиск с тази твоя песен". Така той може да забрани на всеки певец да изпее любимите песни", обясни Кацарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Казуса обясни и адвокат Мария Янева.

"През 2022 г. срещу г-жа Кацарова беше заведено исково производство. Това дело е прецедент. Досега съдебната практика не се е занимавала с този въпрос. Въпросът е може ли авторът на текст на дадено музикално произведение да забрани на артиста да изпълнява това изпълнение, като се има предвид, че правата на автора са придобити много, след като е дадено съгласие", уточни Янева. 

Кацарова обяви, че е получила подкрепа от 30 души от гилдията, има и подписана декларация.

"Явно съдията не е видял документа", добави тя.

Решение по делото има и предстои обжалване на съдебния акт, стана ясно от думите на адвоката. 

"С моите колеги сме се обединили, че тълкуването на закона в случая е абсолютно превратно и незаконосъобразно. Артистът изпълнител не е ползвател по смисъла на закона. Ползвателят е юридическо лице, който може да има разрешение. Предстои да се подаде въззивна жалба и това решение да се преразгледа", коментира Янева. 

Кацарова уточни, че първа е подала жалба, че въпросният човек продава нейни албуми, на която тя е продуцент. 

"Една песен е между 3000-5000 лв. Той самият излиза и се хвали, че е продуцент на над 100 песни. Аз продължавам да си пея песните", посочи певицата.

Гледайте целия разговор във видеото.