Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Демерджиев: МВР е в колапс, политическото ръководство е абдикирало от функциите си

Търсят се хора, които са удобни на тройната коалиция, каза бившият служебен министър на вътрешните работи

16.01.2024 | 20:29 Редактор: Толя Стоянова

"Всеки ден има проблеми, свързани с работата на МВР. МВР е в колапс, защото политическото ръководство е абдикирало от функциите си от момента на встъпването си досега. Не виждам подобрение, не обучението на хората ще реши проблемите, крайно време е това политическо ръководство и самият Калин Стоянов да осъзнаят, че някой трябва да поеме отговорност и да признаят, че не могат да се справят. Търсят се хора, които са удобни на тройната коалиция, а не хора, които могат да свършат работа на терен", заяви бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му служебното правителство е предприело много действия, за да стопира нелегалния трафик. Демерджиев посочи, че е имало нобелязани мерки за справяне с проблема.

"Ние имахме двустранен план с Австрия. Трябваха допълнителни 1260 щатни бройки, които не бяха осигурени от това правителство, и допълнително техническо обезпечаване на 110 км от границата. Това беше напълно достатъчно да реши проблема и да повлияе положително на Австрия да вдигне ветото. Нашата граница беше обявена за приоритет и ние получихме допълнително финансиране, което още не е вложено. По мое време осигурихме допълнително 450 щата", коментира бившият служебен министър на вътрешните работи в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че целта на сегашното правителство е "да приключим с Шенген до 2023 г." и добави, че белгийското председателство вече е заявило приоритетите си, а сред тях не присъства включването на България и Румъния към сухопътния Шенген.

На въпрос има ли риск страната ни да се напълни със сирийци и афганистанци, Демерджиев бе категоричен, че риск има.

"Във финалната фаза на преговорите не е участвала България. Дъблинският регламент действаше и преди това. При новите договорки очевидно идеята и на Австрия, и на държавите от Централна Европа е да бъдат върнати повече мигранти и да бъдат ограничени възможностите на България като суверенна и пълноправна членка на Съюза", каза Демерджиев.

По думите му големият проблем е, че се е посегнало на Конституцията. Според него много бързо се е намерил механизъм, по който да се търси "служебно потвърждаване чрез вкарване на фигури, които да обезпечат подкрепата за управляващото мнозинство".

"Министърът на правосъдието забравя, че Конституционният съд контролира и възпира Народното събрание. Всеки юрист знае, че основното качество на съда е безпристрастност. Народното събрание цели да легализира политическия натиск върху прокуратурата, очевидно ръководството ще бъде назначавано от НС", добави Демерджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.