Демерджиев: Вътрешният министър се страхува да не настъпи мотиката

Не видях истинска акция, в която да са заловени хора за купен вот, каза бившият шеф на МВР

02.11.2023 | 20:40 Редактор: Вяра Димова

Изборите по закон се организират от Министерския съвет. Това беше основна задача. Резултатите говорят сами по себе си. Доверието в изборния процес беше сринато, след като на няколко избора поред се правиха всякакви опити да бъде повишено доверието. Сега за една седмица се постигна крах в доверието в изборния процес. Това каза бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира изказването на премиера Денков, че "Бай Ганьо прави избори".

"Стигам до извода, че или изборите не се организират от МС, или е очевидно кой стои зад Бай Ганьо. Министърът на електронното управление имаше друга новина - заплахите. Не мога да разбера как премиерът подминава тези въпроси с мълчание и то в навечерието на изборния процес. Министър-председателят трябва да е напълно наясно какво се е случило с министъра му и да вземе отношение. Единственото такова е, че г-н Денков познавал Кирил Петков и Божанов. Ако някой дърпа конците на министъра на електронното управление, нека да се каже кой е той", коментира Демерджиев.

Пред Bulgaria ON AIR бившият служебен вътрешен министър уточни, че за да е назначена охрана на министър Йоловски, трябва да има адекватни доказателства.

"Той е бил разпитан и след това е преценено, че има реална заплаха за живота му, след това е назначена такава охрана. При всички случаи тази преценка е направена на база на изнесеното от него. Обърках се в лабиринта кой на кого е човек. Ако това са неговите хора, те го пазят от неговите хора", посочи той.

Според Демерджиев изказването на министъра на вътрешните работи, че няма партия, която да не купува гласове, е бягане от въпроса.

"Когато на мен ми се задаваше такъв въпрос, аз разчитах данните и казвах от кои партии са. Избягването може да означава две неща. Може би лидери са партии, които или участват в сглобката, или в т.нар. (не)коалиция и министърът не желае да го заяви ясно, или министърът се притеснява да не настъпи мотиката. Не видях истинска акция, в която да са заловени хора, които стоят зад тези практики", категоричен той.

По думите на бившия министър на вътрешните работи смените и ротациите в МВР не дават добър резултат, а единствено водят до притеснение у хората и ступор в системата: "Ако така ще се управлява, то резултатите ще стават все по-лоши. Ако това е реформата в службите и МВР, тя ще доведе до блокиране на системите, а след това до блокиране на държавата".

Премиерът ясно трябва да осъзнае отговорността си и това на правителството да организира изборите, настоя Демерджиев. "Да признае, че той и министрите му не се справиха и да поеме отговорност. Търсят се причини", добави гостът.

Относно пуснатото вчера SMS съобщение за бедствие BG Alert бившият вътрешен министър заяви, че не може с човешка грешка да се проникне в системата, която трябва да контролира МВР и изтъкна, че случилото се е притеснително. 

Гледайте целия разговор във видеото.