Човешка грешка изкара акъла на хиляди. Сигналът на BG ALERT пак ще пищи след дни

Полученото съобщение е било само тест

02.11.2023 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Човешка грешка е причината за тестовото съобщение за тревога, което изплаши хиляди българи снощи.

Таблетът и телефонът на Ива започват да силен звук, докато тя и мъжът ѝ са си вкъщи.

"Наистина много се стреснах, бях се съсредоточила, нещо правех и просто буквално ме изкара от стола", сподели Ива Антова.

"Гадно пищеше, все едно ще свърши светът. Някой просто не си е свършил работата както трябва", коментира Павел Антов.

"При всичко това - Ковид-19, войни - това беше нещо напълно излишно. Само излязох на балкона да проверя дали нещо се случва, но нямаше нищо", допълни Ива Антова.

Добрата новина е, че сигналът за тревога е бил само тест, но без предупреждение. "В периода на тестване на услугата, която сме подготвили на софтуера, колегата, който тества нещата с мобилните оператори, натисна бутона, с който изпрати съобщение вместо за тестови клетки, за реални такива. Няма шанс да е било нарочно", поясниха от фирмата, изпратила съобщението.

След стряскането на българите, последваха и незабавни реакции на институциите. От МВР обявиха, че съобщението не е координирано с тях.

Оказва се, че съобщения са получили само абонатите на един оператор.

"Системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонати на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени. Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението", се казва в съобщението.

На 29 ноември ще бъде националното тестване на системата. Всеки тест ще трае половин час от 12 до 12:30 ч. Съобщението ще бъде придружено със специфичен звук, който ще се чува дори и ако телефонът ни е оставен на тих режим.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
баба Пена
преди 5 месеца
Който няма акъл му се изкарва малкия останал така Сигнализирай за неуместен коментар