Човешка грешка довела до сигнала за бедствие BG Alert, предстоят още тестове

От мобилния оператор съобщиха, че изпращането е направено от външна фирма

02.11.2023 | 06:55 Редактор: Вяра Димова

Човешка грешка на един от изпълнителите извън МВР е причината за пуснатото вчера SMS съобщение за бедствие BG Alert. От следващата седмица - 7 ноември, трябва да стартират регламентираните тестове на тези съобщения.

"Във връзка с планирани национални тестове на системата BG Alert за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 до 19:00 бяха проведени предварителни тестове. Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на "Виваком", които са получени от техни крайни клиенти. ДЗЗД "Сискод" се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство.

След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии", посочва още изпълнителят, ангажиран с реализирането на системата BG Alert.

Вчера, вместо в тестовата среда, съобщението е изпратено в реалната. Така хиляди притежатели на смартфони произведени след 2020 година получиха предупредителното съобщение, придружено от силен гласов сигнал.

BG ALERT е система, която уведомява за опасности чрез телефона. Очаква се тя да бъде готова до края на годината. От мобилния оператор съобщиха, че изпращането е направено от външна фирма, която интегрира системата за ранно предупреждение към МВР, без знанието на оператора.

Вижте във видеото какво обясни IT специалистът Мартин Стойнев.


1
1 rate up comment rate down comment 1
маймунска грешка
преди 6 месеца
Накрая, да не стане като с лъжливото овчарче? Сигнализирай за неуместен коментар