Божанов отрича да е заплашвал министър Йоловски: Недоумение буди докладът на ДАНС

"Явно предизборната обстановка е добър развъдник на интриги и на слухове", каза бившият министър на електронното управление

31.10.2023 | 20:05 Редактор: Искра Ангелова

Скандал с машините за вота избухна преди изборите в неделя. ЦИК трябва да се произнесе по решението на Върховния административен съд във връзка с машинния вот.

"Говорим за изграждане, което произвежда софтуер и той има хешкод, който идентифицира, той е публичен, трябва да е еднакъв на всички машини и трябва всички да го видим на своите разписки - тези, които гласуват на машини. А ВАС констатира едно нещо - министърът на електронното управление не е следвал да упълномощава зам.-министъра да издава актове, свързани с машинното гласуване", каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е било практика в последните два избора.

"Със сигурност има вътрешни правила, които казват, че всички части от процедурата по тестване трябва да се документират със снимки или видеозапис. Като кой точно трябва да прави видеозаписа - не е посочено, там има доста хора. И на практика нищо не е могло да се направи с този запис. Няма как да се манипулира каквото и да е. Тази процедура, която ще бъде утре и която е по довереното изграждане, се показва на всички присъстващи", допълни Божанов.

А процедурата ще бъде записана по същия начин.

"Най-вероятно ще има камера, която е сложена в средата и никой няма да я държи, за да не каже някой, че този или онзи записва. На минали избори тази процедура е била публична - канени са медии, имало е стрийм на сайта на министерството. Абсолютно недоумение буди това притеснение и съмнение, което ДАНС показва в своята справка", коментира бившият министър на електронното управление.

Той припомни, че в доклада си ДАНС твърди, че действията на зам.-министъра можело да създадат предпоставка за създаване на недоверие в изборния процес.

"Единствено софтуерът, който е изграден, подписан и приет от ЦИК, може да бъде инсталиран на машините, като никой друг софтуер не може да бъде инсталиран. Това, което видяхме в петъчния ден, беше, че доста представители на партии направиха призив, който беше почти като заповед към ЦИК да не се гласува с машини в неделя. И така ЦИК се съобрази. Решението на ВАС е дали министърът е имал право да упълномощи зам.-министъра", подчерта Божанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той отрече информацията, че е заплашвал министъра на електронното управление Александър Йоловски: "Това е абсолютно невярно. Не знам кой твърди това. Компетентните органи следва да проверят тези твърдения. Аз и г-н Петков ще съдействаме максимално, ще предоставим цялата информация, която имаме."

"Всички министри в парламента са одобрени от нашата парламентарна група. Да, г-н Йоловски беше мой зам.-министър. Много добре съм работил с него, не съм имал никакви пререкания. Явно предизборната обстановка е добър развъдник на интриги и на слухове, разбира се, с политически цели", категоричен е Божидар Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
смело напред
преди 5 месеца
Задкулисието и копейковците, агентите на русия и бившата ДС, всички са обединени и вкупом се стремят да попречат на каквато и да е промяна. Не се предавайте. И един приятелски съвет и въпрос ---все пак, от 2.5 милиона българи в София не можахте ли да намерите дори и един кандидат за кмет на София , който да не е от ДС котилото? Сигнализирай за неуместен коментар