ГЕРБ ще подкрепи Григорова на балотажа? Нинова: Ваня да се разграничи от позицията на Борисов

Лидерът на ГЕРБ за пръв път коментира поражението в София

31.10.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

В словесен задочен спор по темата кой кого ще подкрепи на балотажа се изправиха лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

В края на септември лидерът на ГЕРБ ясно обяви какви указания е дал на структурите на партията.

"Ясно и точно съм дал указания на партията на втори тур да подкрепяме ПП-ДБ, защото те са наши некоалиционни партньори", заяви тогава той.

Месец по-късно и след загубата на ГЕРБ в София, решението вече е преосмислено. 

"Беше по-естествено да се подкрепяме в страната и всички кметове щяха да са на ПП-ДБ и ГЕРБ. И това щеше да генерира допълнителна стабилност. Те са избрали друг път – те мислят, че с изнудване и натиск ще продължат", посочи днес Борисов.

Така днес лидерът на ГЕРБ реши да протегне по-скоро ръка на кандидата на БСП, перифразирайки думите от пост във Facebook на вече загубилия битката за София Антон Хекимян:

Както Хекимян каза – по-добре държавна собственост от Държавна сигурност. Нека нашите избиратели, след като нямаме общо решение две партии за страната, да гласуват по съвест.

Нинова не прие с възторг тихата подкрепа на Борисов. 

"Това, което е казал Борисов, е неприемливо. Очаквам Ваня Григорова да се разграничи от позицията на Борисов. Смисълът на битката в София е това управление да бъде сменено. Не мога да си представя, че нашият кандидат ще бъда избран с гласовете на ГЕРБ", настоя лидерът на социалистите.

Нинова призова привържениците на партията да гласуват срещу ГЕРБ. И все пак Борисов поздрави победителите и начерта нов план за победа. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR