Имало ли е проблем с машините за гласуване? Изслушаха шефа на ДАНС "на тъмно"

Депутатите от Комисията за контрол над службите с различни тълкувания на чутото

30.10.2023 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Бойко Рашков поиска лично шефът на ДАНС да обясни как и защо докладът на службата се появи в публичното пространство.

Докладът на ДАНС, който промени гласуването в изборния ден, стана публичен само няколко часа преди началото на вота. Заседанието, на което беше изслушан шефът на ДАНС, остана закрито за медиите, както и отговорът на най-важния въпрос - имало ли е опит за манипулиране на вота. Бойко Рашков и Пламен Тончев отказаха коментар и на влизане.

Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че зам.-министър Стойнов е бил упълномощен да бъде в залата, а действията му са били част от процедурата по удостоверяване на машините.

"Проблем с машините всъщност не е имало, вече дали ДАНС е използван по някакъв начин или не, е отделна тема. Със сигурност в ДАНС има специалисти, които знаят дали това, което се е случило, може по какъвто и да е начин да повлияе върху изборите", заяви депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. 

На съвсем друга позиция беше депутатът от "Възраждане" Ивайло Чорбов.

"Машините не бяха пригодни за местни избори в този им вид с четири варианта на някои места, щеше да настане тотален хаос", убеден е депутатът.

А Ивайло Вълчев, който довчера беше кандидат за кмет на столицата, днес заподозря манипулация в изборния процес.

"Един човек е влязъл някъде и е направил едни неща, които не са в съответствие с протокола. За мен като човек, който гласува, това поражда съмнение дали вотът е чист", изрази позицията си Вълчев. 

Останалите участници в заседанието запазиха мълчание по темата. А утре председателят на ДАНС ще бъде изслушан отново заради доклада с машините, този път във временната комисия свързана със сигурността на машинното гласуване. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лолуги
преди 5 месеца
Скивай братче - Сандокан идва!Скивай братче - Жан-Клод-Патрона! Сигнализирай за неуместен коментар