Министър Стоянов: Служителите на МВР ще се обучават системно и периодично

Ще бъдат заложени в плановете на всяка една от областните дирекции

16.01.2024 | 13:11 Редактор: Вяра Димова
Министър Стоянов: Служителите на МВР ще се обучават системно и периодично

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно със заместник-министър Ивелина Дундакова и главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев на място се запознаха със започналия процес по обучение на полицейските служители. Те проследиха тренировъчния процес, организиран в "Академията на МВР" за ръководни служители от областните дирекции на МВР. Заложената цел е повишаване на  професионалната квалификация, компетентност и практически умения на служителите.

"Анализите, които направихме, показват, че обучението - само и единствено на входа на системата при кандидатстване в структурите на Министерство на вътрешните работи, не е достатъчно. То трябва да продължи и през всяка година, системно и периодично", коментира министър Стоянов.

"Целта е да поставим служителите максимално близо до реалните ситуации, с които се сблъскват всекидневно - при извършването на полицейски проверки те ще действат в рискови ситуации - извеждане на лица от автомобил, задържане, преследване и други критични ситуации. Този процес е изключително необходим и независимо, че във времето е бил забавен и неглижиран, считаме, че той трябва да бъде изведен на дневен ред", категоричен е той. 

В "Академията на МВР" курсът на обучение ще преминат всички ръководни служители от областните дирекции, които в последствие ще предадат наученото на колегите си по места. Допълнително този процес стартира и в съответните дирекции, като служители от секторите "Специализирани тактически действия" ще предават на терен своя опит на полицаите в рамките на организираните практически занятия. 

 

Снимка: Пресцентър на МВР