Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каримански: Има богопомазани фирми, които НАП и "Митниците" не проверяват

Финансистът е скептик за изпълнение на критериите за Еврозоната

11.01.2024 | 21:16 Редактор: Елеонора Танева

Управляващите отчитат дефицит от 2,2% и спестени около 9 млрд. лв.

"Тази сметка излиза от там, че имахме 100% прибиране на дивиденти от държавните дружества, в 2024 г. е предвиден заем от 4,4 млрд. за всички тези държавни дружества, за да реализират инвестиционната си политика. Ако вземем предвид, че всички онези капиталови разходи не се случиха, капиталовата програма до ноември е изпълнена на 64%... 2,5 млрд. лв. да сме ги похарчили", коментира финансистът Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR". 

Той посочи като лоша практиката на Министерството на финансите дори и да няма отворени проекти към общини, парите за тях да се прехвърлят в набирателни сметки, парите от които да се изхарчат през следващата година.

"Законът за публичните финанси не позволява такова нещо. Това правителство и сглобка е свикнало да нарушава всички закони, този дефицит, с който се бият в гърдите - отпаднаха проекти по Плана за възстановяване и устойчивост за 1,3 млрд. лв., което национално съфинансиране пада и в бюджета, което са спестени пари", посочи финансистът. 

Каримански коментира и акцията на данъчни и митничари в около 700 фирми от началото на годината. Според него няма да има резултати от проверките, но те ще разклатят доверието на чуждестранните инвеститори.

"Това е лоша практика, същите тези господа от ПП преди предложиха да има премахване на тежестите към бизнеса, премахване на пречките да се прави бизнес в България. Говорих с овцевъдите - утежнени са именно заради декларирането на тези високорискови стоки, електронна система забива, назначават допълнително хора, това не е улесняване, това е утежняване на бизнеса. Целта е колкото могат да изтупат брашнения чувал за хазната - временно може да даде някакъв ефект, от там нататък може да изгоним инвеститори за това, че утежняваме бизнеса и не не създаваме инвестиционна среда да идва в България повече бизнес", заяви гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че има фирми, които са "богопомазани" и на тях не се извършват проверки. 

"Пропускат се удобно от сглобката, за да не се проверяват, а се проверяват големи данъкоплатци, които не са близки до властта. Знаем, че резултати няма да излязат", убеден е Каримански.

Той се противопостави на призивите за бойкот на австрийски магазини и бензиностанции и тормоз на австрийските тирове.

"Защо да наказваме бизнеса заради слугинажа на Денков за Щенген. Като финансови измерения няма да спечелим нещо сериозно от въздушния и водния Шенген. Самата Габриел преди 2-3 месеца отговори на депутатски въпрос, че това не е пълноправно членство. Не виждам какъв е смисълът за 2 месеца да видим тази метаморфоза", каза Каримански.

Според финансовия експерт страната ни няма да успее в следващите месеци да покрие изискванията, свързани с инфлацията, за влизане в Еврозоната. 

Гледайте целия разговор във видеото.