Проверките на НАП в австрийските компании у нас - регулярни, Василев: Натиск не се оказва

Целта е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство

10.01.2024 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните проверяват хипермаркети и бензиностанции в цялата страна. Целта е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство. Заради позицията на Австрия спрямо България за влизане в Шенгенското пространство, се появиха и спекулации за тенденциозни акции срещу австрийски търговски вериги у нас.

"Регулярната дейност на НАП обхваща стотици проверки във всякакви периоди, така че не е нищо необичайно. Това, което имаме като позиция, е официално качено на сайта. Повече информация ще има, след като излязат резултатите", каза Николай Мишовски от НАП в предаването "Директно".

Заради позицията на Австрия пред Европейската комисия спрямо страната ни - да бъде приета, но само частично в Шенгенското пространство, се чуха различни призиви за бойкот на австрийски вериги у нас. Управляващите обаче са категорични - проверките на НАП обхващат най-различни обекти и не са тенденциозни.

"Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в 500-600-700 фирми в страната. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече", коментира финансовият министър Асен Василев.

"Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране", заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС