Данъчни и митничари проверяват вериги австрийски бензиностанции и магазини у нас

Проверяващите имат право да затварят обекти

10.01.2024 | 13:05 Редактор: Елеонора Танева

Данъчни и други служби влязоха в австрийски обекти на едни от най-големите вериги бензиностанции и хипермаркети у нас. В София се проверяват 8 обекта на хранителния магазин, един в Пловдив и три в Бургас.

Проверяват се регламентът за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и качеството на някои от продуктите, които се продават в магазините. В обектите на бензиностанциите заедно с данъчните има и митничари.

От началото на годината до 9 януари електронната система на НАП е издала близо 5200 уникални номера на превозвачи, които са спазили изискванията и са подали информация в приходната агенция за превоз на стоки с висок фискален риск. След направен анализ на декларираните данни, НАП поетапно проверява различни търговски обекти – големи хранителни вериги, бензиностанции и др. на територията на цялата страна. Фискалните инспектори следят продажбата на стоки с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и др. във връзка с прилагането на задължителното предварително деклариране, което е в сила от 3 януари.

"Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране", заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения, а проверяващите имат право включително да затворят обектите им. 

"Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500-700 фирми в страната. Във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки за събираемост има засилено присъствие във всички хранителни вериги и в други обекти с висок фискален риск", уточни финансовият министър Асен Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)