Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Милен Иванов: Мигрантите трудно ще се адаптират тук, създават се гета

"В МВР се слагат се "наши хора", които нямат кадрово време", каза бившият заместник-ректор на Академията на МВР

04.01.2024 | 21:53 Редактор: Толя Стоянова

Винаги може да очакваме мигранти. Трудно ще се адаптират към нашите условия, а и българските граждани трудно биха приели такава култура. Ще се създаде силна диспропорция в определени райони на страната, особено там, където е останало малко население. Това коментира бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му мигрантите се капсулират, създават гето и не се интегрират. Той е на мнение, че има сериозен риск за страната ни, а за да може да се противодейства спрямо евентуални извършители от затворени групи, е нужно подходящо обучение.

На въпрос ще успеем ли да опазим границите си и да изпълним условията на Австрия, доц. Иванов отговори, че едно от условията да се присъединим към Шенген е да си пазим границите и подчерта, че защитата трябва да е първостепенна задача на органите.

"В момента вертикалите на управление на всички структури не се събират. Вървят вертикално и на ниските нива липсва взаимодействие. Това е системен проблем. От години се дезинтегрират системите за национална сигурност", каза доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него МВР трябва да се управлява от полицай.

"МВР е много голяма организация. Винаги се насочваме към министъра. Министърът е политик. Трябва да има професионално ниво на управление на полицията - да имаме директор на националната полиция", добави бившият заместник-ректор на Академията на МВР.

По думите му се слагат "наши хора", които нямат кадрово време, с което да реализират добри практики, има количествени критерии.

"Никой не казва, че за да станеш областен директор трябва да си добър полицай. Докато в МВР се издигат хората заради това кого познават, а не заради това какво могат, резултатът ще е един и същ. Една реформа трябва да е система, че да създаде системни резултати", коментира доц. Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.