Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Недков: Политиците ни обсебват, съдбата ни не е в ръцете на българите

"Огромната партия на негласуващите е най-големият протест", смята писателят

02.01.2024 | 20:10 Редактор: Вяра Димова

Посрещаме всяка Нова година, опитвайки се да отгатнем бъдещето. Оглеждаме се за щастието, но то не зависи само от нас, а от средата, в която сме. Политиците обсебват почти 2/3 от цялата ни година. Това не е добре. Не се простихме с отминалата 2023 г., а си я вземаме със себе си. Това каза писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR".

Писателят определи 2023 г. като сложна и добави, че последствията ще са налице десетилетия напред.

"Постоянно ни изправят пред нови предизвикателства. В края на миналата година заговориха за демографския проблем. От това България е пострадала. С колко дълг натоварено проплаква новороденото от тук нататък? Все по-голям става. Неговият живот е обречен на живот от остатъци. Имах друга представа що е то Конституция. В края на годината се извърши поврат, от който суверенът беше изключен от участие", коментира Недков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му суверенът вече няма участие, а огромната партия на негласуващите е най-големият протест.

"Навсякъде елиминирахме идеологиите и ги заменихме с политически проекти, без идеологическо съдържание. Едно от първите условия за разпалването на хибридната война е създаването на деконструктивни политически субекти с цел елиминиране правомощията, правата и свободите", смята Недков. 

Гостът прогнозира сериозна радикализация сред някои общности. 

"В Руско-украинския конфликт ние този път сме на страната на победителите. Можем да сме благодарни на нашите управници. Най-вероятно президентът Зеленски ще влезе тържествено на Червения площад върху български БТР, най-вероятно победният парад на Алианса ще се командва от нашия министър на войната и вероятно българският премиер ще чете от трибуната назидателното академично слово с упрек към всички онези, които не вярваха в тази победа", посочи с ирония писателят.

Според него България се е оказала най-воюващата страна в този конфликт.

"Съдбата българска не е вече в ръцете на българите. Суверенът не обръща внимание как управниците започнаха да му говорят от първо лице единствено число. Това буди тревога. Политическите партии са единствените производители на облаги. Дерогираха най-важния елемент между взаимоотношения между управляващи и управлявани - доверието", завърши Недков.

Гледайте целия разговор във видеото.