Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Международни анализатори: 2023 г. донесе тежки събития и предвеща неясно бъдеще

Важни избори предстоят през 2024 г., напомниха проф. Захари Захариев и Илия Лазаров

26.12.2023 | 20:42 Редактор: Вяра Димова

2023 г. ни завеща много открити въпроси, които ни предвещават неясно бъдеще. Има всички симптоми, че присъствието на много черни лебеди ще продължи като тенденция и през следващата година. Това са неочаквани и непредвидими събития, които се превръщат в обръщащи ситуацията сили и водят до допълнителен хаос. Това каза международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Настоящата година е изпълнена с тежки събития, подчерта международният анализатор Илия Лазаров. Според него глобалното напрежение все повече се задълбочава. 

"Конфликтът между Израел и "Хамас", който се случи във втората половина на годината, е силен. Предстои конфликт между Венецуела и Гвиана, който не е ясно дали ще гръмне. Не е ясно какво ще предприеме Китай с Тайван. Почина големият идеолог Хенри Кисинджър, който категорично завещаваше, че САЩ не трябва да позволяват обединението между Китай и Русия. Трябва да пишем двойка на администрацията на Байдън, че го позволи", коментира Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Захариев определи политическия пъзел като неясен, а като обезпокоителен факта, че лидерите не могат да го подредят: "Дълбок разлом настъпва в политиката на САЩ и между основните политически сили".

Според Лазаров не е нормално империя, базирана на младо население, да избира измежду извадка от възрастни хора.

"В САЩ има младо население. Част от републиканците се опитват да изтласкат Тръмп, част от демократите се опитват да да накарат Байдън да се оттегли. Тази и следващата година очаквам двата големи конфликта да затихнат постепенно. Интересът е да се стигне до прекратяване на огъня. Няма да са доволни и двете страни", прогнозира Лазаров.

Проф. Захариев напомни, че през 2024 г. предстоят избори в Русия, избори за европейски парламент, както и смени на "караулите" на много европейски страни. 

"Умората на политическите елити се усеща все по-осезателно. Ако политическа Европа не получи свежа кръв в лицето на много по-перспективни и добри политици, то нейното бъдеще се поставя под съмнение. Изборите, които предстоят за европейски парламент, може да се превърнат във вододелната линия, която да отвори нова страница", обобщи професорът.

По отношение на темата за Шенген събеседникът му заяви, че българските политици влошават въпроса с решенията, които вземат.

"Австрия има много икономически интереси към България, които трябва да бъдат удовлетворени. Може би ще влезем в Шенген по политически причини", завърши Лазаров.

Гледайте целия разговор във видеото.