Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Ташев: Със смешни аргументи свалят Паметника на Съветската армия

Правителството на РСМ прави псевдореформи, само прибира европари, коментира той

15.12.2023 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Още в началото на септември 1944 г., след като Хитлер не успява да направи военен преврат в България, германските войски започват да напускат, а малкото останали са разоръжени от българското фашистко правителство. България е свободна и независима държава. Не се налага идването на Червената армия. Паметникът е на една окупаторска армия. Това коментира ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му до скандала с монумента се е стигнало след поредица от грешки. 

"Смешен, дори ироничен е аргументът, че се появили пукнатини и затова трябва да отстраним паметника. Виждам идейната безпътица на българските управляващи. Провокира се видимо недоволство", заяви гостът.

Той анализира и последните новини около европътя на РСМ. 

"Скопие свенливо говори, че са тръгнали по европейския път, но никой политически фактор няма желание да направи първата крачка. На срещата ЕС - Западни Балкани Ковачевски каза, че срещу европейското членство на Северна Македония действа коалиция, ориентирана към Москва.

"Албания не иска да бъде отделена от Северна Македония и да тръгне самостоятелно по своя европейски път. Албанците са сериозен геостратегически фактор, биха съдействали за промени в Северна Македония, за да продължат заедно", каза доц. Ташев.

Във връзка с отношенията между България и РСМ той е уверен, че европейските ни партньори разбират, че проблемът не е в нас.

"Преди месец имаше среща, на която присъстваше Антъни Блинкен. Не чух сериозна критика към РСМ, но от членове на неговия екип имаше критики за политиката на Скопие. Посланикът на Нидерландия е много критичен, че правителството на РСМ лъже своите европейски партньори, опитва да усвоява средства за псевдореформа, разбират, че РСМ е застинала на ниво предперестройка", каза още доц. Ташев.

Гостът допълни, че България остава неразбрана или разбират позициите и аргументите ни с години закъснение. 

Гледайте целия разговор във видеото.