fallback

Адвокат: С промените в Конституцията Прокурорският съвет на ВСС става партиен

Сарафов си свърши работата да оправдае Борисов и Горанов без съд, заяви Христо Ристашки

14.12.2023 | 21:24 Автор: Елеонора Танева

Бърза се с промените в Конституцията, защото сега е постигнат консенсус да се гласуват на крак законови норми, които няма да издържат в Конституционния съд. Някои от нещата, които ще бъдат гласувани, са скандални - като разделянето на ВСС. Това коментира адвокат Христо Расташки в студиото на "Денят ON AIR". 

"Там прозира овладяване на прокуратурата, ще има прокурорски съвет с 10 члена, 6 от тях ще се избират от НС, 2 от прокуратура, един от следователите и един е главният прокурор. Става партиен съвет. Това ще бъде овладяване на прокуратурата. Ако до момента имаме овладяна прокуратура, която не работи, след това ще имаме изцяло овладяна прокуратура", убеден е адвокатът. 

Той не вярва, че от квотата на НС ще бъдат излъчени надпартийни кандидати, а напротив - очаква битка за шестте места.

"Прокуратурата е единственият орган, който може да обвинява. Ако реши, че няма извършено престъпление, може да бъдеш недосегаем при една овладяна прокуратура, полицията нищо не може да направи", категоричен е гостът. 

Адвокатът разясни пред Bulgaria ON AIR, че ако КС обяви за противоконституционна реформата в Конституцията, ще има ново гласуване на нормата в НС. 

"Имаме временно упражняващ длъжността главен прокурор, който стои за постоянно там, той започна да сваля обвиненията - срещу Борисов, Горанов. Това което стана - на тъмно някой прокурор е преценил, че няма да се стигне до съд, без да се разглежда публично казусът", заяви Ристашки. 

Гостът е убеден, че с овладян ВСС Сарафов ще бъде избран за главен прокурор, защото в момента "много добре си върши работата в услуга на партията".

Ристашки изрази позиция, че демонтажът на Паметника на Съветската армия има за цел отклоняване на вниманието точно от конституционните промени.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback