Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чорбанов: Повече пари за здравеопазване не означават по-добро такова

Агенцията по лекарствата не си е свършила работата, НЗОК е пасивен наблюдател, коментира зам.-председателят на НС

13.12.2023 | 21:17 Редактор: Елеонора Танева

Парите за здравеопазване са повече за 2024 г., но ще се отрази ли на пациентите.

"Ясно е, че разпределението е направено по начин, по който беше до момента, въпреки желанието за нещо революционно. Повече като пари не променя съотношението, цялостната философия на бюджета, а трябва да е повече пари превенция и диагностика и по-малко за лечение", коментира зам.-председателят на НС проф. Андрей Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му има достатъчно доволни хора, които участват в цялата структура на здравеопазването и в разпределението на парите - сред тях доставчици на апаратура и медикаменти.

"Пациентите са последна грижа на управляващите, иначе щяха да отделят повече пари за диагностика, за да бъдат диагностицирани в по-ранни етапи. Предложих в бюджета едни 4 млн. за скрининг на автоимунни болести - това са около 80 болести, които се увеличават като процент. Всяка трета жена има хашимото, други заболявания са автоимунен диабет, множествена склероза. Ако диагностиката бъде въведена, може да бъде важна превенция, 4-5 г. преди развитието на болестта лечението ще струва по-малко пари", категоричен е проф. Чорбанов. 

Той изрази разочарованието си, че подуправителят на НЗОК се избира от НС, защото по думите му управителят трябва да има възможност да си избере екип, с който да работи.

Във връзка с проверката на "Пирогов" гостът заяви, че положението е "тъщата прави оценка на зет си". 

"Министерство на здравеопазването, ако иска да сложи лоша оценка на един директор, може да го направи. Лекарите от "Пирогов" са доволни, застават плътно зад него. "Пирогов" като една изключително динамична структура, трябва да реагира по различен начин от една стандартна болница. Затова директорът трябва да е готов да прави нестандартни действия, той не трябва да бъде атакуван от министерството, а от специализирни комисии" допълни зам.-председателят на НС.

Проф. Чорбанов посочи, че в страната има десетки болници, които са в окаяно състояние, но за тях не се говори.

Във връзка с гласуваните от депутатите промени в здравния закон, гласувани на първо четене, гостът коментира,  че има и други начини за контрол на лекарствата и паралелния износ, които не се използват.

"Оказа се, че Агенцията по лекарствата не си е свършила работата. Властта в последните години постави тази агенция в скрит кадър, да не се говори за нея, това е агенцията, която се занимава с регистрацията на лекарствени средства. Същото се отнася и за Здравната каса, която пасивно е наблюдавала, отчитала е липсите на лекарства", заяви проф. Чорбанов.

Той изрази позицията си против демонтажа на Паметника на Съветската армия. 

"Дали ми харесва или не, един паметник представлява история, дори и да не е легитимен, той представлява период от нашата история и смятам, че би могъл да си остане на мястото", завърши гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.