НЗОК да прави централизирани търгове за онколекарства

Промяната влиза за гласуване в НС, пациентите се боят от лобистки интереси

13.12.2023 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
НЗОК да прави централизирани търгове за онколекарства

Националната здравноосигурителна каса да прави централизирани търгове за лекарства – това решение на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание ще бъде внесено за гласуване в четвъртък в Закона за бюджета на НЗОК. От Асоциация „Грижа за пациента“ обаче се боят, че срещу поправката ще гласуват повечето партии, които защитават лобистки интереси.

Досега всяка болница си купуваше онколекарствата, които са едни от най-скъпите в медицинската практика, а НЗОК плаща – понякога с 10 до 25 пъти разлика в цената на един и същ медикамент. Това коства на Касата 100 милиона лева разход на година, докато за болниците и търговците това е чиста печалба. 

Например през май 2023 г. за лекарството Sunitinib, което се използва при гастроинтестинални тумори, метастатичен бъбречноклетъчен карцином и невроендокринни тумори на задстомашната жлеза, НЗОК е заплатила за единица активно вещество с 20 пъти разлика в цената на различни болници. Предишният месец за инфузионен разтвор Pemetrexed, използван за лечение на рак на белия дроб, Касата е платила за единица активно вещество с 21 пъти разлика в цената на различни болници. Такива примери са десетки.

"Вместо да спасяваме човешки животи в страната с най-голяма смъртност от рак в ЕС, ние натоварваме данъкоплатеца още повече. В Румъния и Украйна също са въвели центларизираните търгове. Порочната практика всяка болница сама да решава колко струват онколекарствата трябва да се спре, защото това е най-голямото перо в бюджета на Касата, а също и предпоставка пациентите да доплащат от джоба си около 50 млн. лева", алармират от Асоциация "Грижа за пациента".