42,1% от осигурените българи пропускат профилактичните прегледи, които им се полагат

37,3% от внасящите здравни осигуровки у нас ги намират за високи

13.12.2023 | 14:27 Редактор: Тодор Петров
42,1% от осигурените българи пропускат профилактичните прегледи, които им се полагат

Тревога по отношение на модела на финансиране на здравеопазването. Ниско доверие в здравната каса. Осезаеми дялове на смущаващи финансови практики в здравеопазването. Значими дялове на хора, които не са наясно с полагащото се според здравната вноска, както и на пропускащи профилактични прегледи. 

Това са част от изводите от специално изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за "Здравен барометър".

37,3% от внасящите здравни осигуровки у нас ги намират за високи, при 42,5% определящи ги като нормални и 3,8% - като ниски. Разбираемо, хората с по-високи доходи в по-голяма степен намират размера за нормален. Резултатите са очаквани на фона на общите нива на недоволство, но над една трета намиращи вноската за здраве за висока е индиректен индикатор и за недоверието в модела на финансиране у нас. Това се потвърждава и от декларираната готовност за плащане повече – ако това ще осигури по-добра здравна услуга, само 38,3% от работещите са готови, като сред тях преобладават основно респонденти с по-високи доходи. 50,9% от запитаните не засвидетелстват такава готовност. Останалите не могат да отговорят.

А знаят ли здравноосигурените в пълнолетна възраст какво им се полага?

53,0% от тях твърдят така, но има и 37,6% които признават, че не знаят. Прави впечатление, че сред определящите се като запознати в най-голяма степен се открояват хората в по-активен начин на живот и по-добри перспективи за неговото качество. Само 20,2% пък признават, че не знаят какъв е размерът на здравната осигуровка, която плащат, като най-висок е този дял сред най-младите участници в проучването. 71,5% свидетелстват, че знаят този размер. Така, размерът се оказва доста по-познат от съдържанието.

42,1% от осигурените лица у нас признават, че пропускат профилактични прегледи, които им се полагат. Оказва се, че мъжете в по-голяма степен са склонни да пропускат прегледи за профилактика. Крехко декларативно мнозинство от 50,6% все пак твърдят обратното. Може само да се предполага нивото на искреност.

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан", финансирано от "Здравен барометър". Изследването е проведено между 7 и 14 ноември 2023 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 55 хиляди души.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
Здравомислещ
преди 4 месеца
Че за какво да ходя на прегледи - от 10 год. не съм ходил - там НИЩО не правят, с една слушалка какво да разберат? Без сериозни кръвни или други иследвания (а те не се полагат) полезноста е 0.01%, а чакаш на опашка 1-2 часа с пенсионери (на 46 год. съм). Сигнализирай за неуместен коментар