Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Офталмолози: Българите неглижират профилактиката на очното си здраве

Пациентите често идват на преглед чак, когато открият проблеми в зрението си

23.10.2023 | 15:17 Редактор: Калина Донкова

За да запазим зрението си е необходима по-ранна профилактика и по-малко време пред екраните. Това заявиха в студиото на предаването "Директно" офталмолозите д-р Наталия Боцевска и д-р Мая Карагеоргиева от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Д-р Боцевска отбеляза, че е важно първият очен преглед на децата да бъде около 3-годишна възраст, особено ако в семейството има родители с очни заболявания. Училищната възраст също е момент, в който трябва да се направи един такъв преглед, с оглед на факта, че тогава децата започват да се задържат повече време пред екраните, на мнение е офталмологът.

Освен децата, възрастните също прекарват прекалено много време пред телефони и компютри и това често довежда до оплаквания от тяхна страна по отношение на зрението, сподели д-р Карагеоргиева.

„Има много хора, които идват с оплаквания от промяна в начина по който виждат, затруднения при четене, постоянно чувство за парене, глождене в очите. Това са най-често оплаквания от прекомерна употреба на тези устройства, от дългото взиране, от липсата на мигателен рефлекс и от това, че очната повърхност съответно изсъхва и не се овлажнява качествено“, разясни д-р Карагеоргиева.

И двете са на мнение, че българите неглижират профилактиката на очното здраве и често пациентите идват на прегледи, чак когато откриват проблеми в зрението си.

В периода от 30 октомври до 3 ноември в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще бъдат провеждани безплатни очни прегледи, които са насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Консултациите са предназначени за хора с диагностициран диабет и възрастни над 60 години.

Докато диабетната ретинопатия засяга само хора, страдащи от диабет, макулната дегенерация е заболяване, което е свързано с възрастта.

"Това е едно социално значимо заболяване, което обхваща възрастното население. То може да доведе до необратима загуба на зрението. Много по-често е в индустриално развитите страни. Макулната дегенерация свързана с възрастта е на 3то място в света за необратима загуба на зрението след катаракта и глаукома“, обясни д-р Боцевска.

Гледайте целия разговор във видеото.