Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Късогледи на 7 г., вместо на 12 г. - екранът и тежките раници увреждат децата в ранна възраст

Съветити за правилна стойка и добро зрение - от доц. д-р Искра Такева и д-р Гергана Светославова

05.09.2023 | 20:06 Редактор: Елеонора Танева

В началото на всяка учебна година, темата за тежките раници винаги става актуална.

Началникът на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в университетската болница "Лозенец" доц. д-р Искра Такева алармира, че има много голям брой деца с гръбначни проблеми като най-често те се открояват по време на пубертета.

"Юношеската сколиоза засяга децата, когато израстват най-бързо в началото на пубертета и тогава наистина има много фактори, както генетични и хормонални, така и фактори от външната среда. Това са тежките раници, продължителното стоене пред компютър и т.н.", обясни д-р Такева.

Честотата на деца с проблеми със зрението се увеличава, категорична е офталмологът д-р Гергана Светославова. Според нея това се дължи основно на днешните технологии и на така нареченото дигитално образование.

"Вече има много ранен етап на развитие на късогледство. Ако преди това юношеското късогледство започваше към 12-13 годишна възраст, то сега го забелязваме при деца на 7 или 8 години, защото все по-рано и за все по-дълго ги оставяме пред екраните", сподели офталмологът.

Експертите дават съвети за превенция на гръбначни изкривявания и проблеми със зрението.

Според доц. Такева раниците трябва да бъдат по-леки, с по-широки презрамки и да се носят на двете рамене. Също така е важно и да се обръща внимание на позата, която децата заемат, когато са пред компютър или пишат домашните си.

Това, което д-р Светославова силно препоръчва, е на всеки 20 минути пред екран, детето да спира и да гледа поне 1 минута в далечината.

Гледайте целия разговор във видеото.