Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Българите масово не ходят на годишни профилактични прегледи

Ниската информираност и недофинансирането на извънболничната помощ са сред причините

05.10.2023 | 16:51 Редактор: Калина Донкова

Българите масово не ходят на годишни профилактични прегледи. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Иван Евстатиев от "Hub for health".

Като основна причина Евстатиев откроява ниските нива на информираност сред гражданите. Според него хората не желаят да прекарват часове пред кабинета на личния си лекар и това води до непосещаването му. Друга причина, която е свързана с липсата на достатъчно информация за пациентите, е, че те не знаят реално какво включва пакетът на годишния профилактичен преглед.

„Те нямат никаква идея кои изследвания влизат, точно кои типове прегледи се правят и какво обхваща той, на базата на техния пол, тяхната възраст и някои други елементи“, отбеляза Евстатиев.

Социологическо проучване на Изследователски център „Тренд“ показва, че мъжката аудитория е тази, която е по-склонна системно да неглижира здравето си.

25% от българите не провеждат ежегодна здравна профилактика, а 11 на сто никога не са ходили на годишен профилактичен преглед, сочат данните.

Близо половината от хората с основно или по-ниско образование не провеждат ежегодна профилактика, значително по-ниско ниво се отчита и при малцинствените етноси, отбелязват социолозите.

Евстатиев смята, че българите имат добър достъп до здравни специалисти и тези данни отново отварят темата за неинформираността на обществото като основен фактор за ниската здравна профилактика и превенция на заболяванията сред населението.

По думите му, скрининговите програми и общата профилактика на населението са двете страни на една и съща монета. Той отбелязва, че е доказано в други здравно-икономически модели, че когато има процент по-висока обща профилактика, има и по-висок общ процент на участие в скрининговите програми.

“Покачвайки общата профилактика и тенденцията на българина към здравеопазване и подхода му към тези профилактични прегледи, реално работим и индиректно за това скринингови програми да бъдат успешни в България”, на мнение е гостът.

Нивата на профилактика в други европейски държави са в пъти повече, казва Евстатиев. Той е на мнение, че причината за това е здравната култура, която се изгражда в тези страни в продължение на години и това променя изцяло отношението на хората към здравеопазването.

Според него извънболничната помощ е силно неглижирана в България, а страната ни е далеч от другите европейски държави, по отношение на бюджетите в този сектор.

Вижте целия разговор във видеото.